Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вінниця тимчасово стала літературною столицею України

14 червня, 15:13
фото надано прес-службою літфесту

У місті над Бугом розпочався літературно-мистецький фестиваль «Острів Європа» за участі володарів престижних премій Європи, зокрема  з країн Вишеградської четвірки, Балкан, Швейцарії, Німеччини та України. До 16 червня включно на 10-ти локаціях міста вони презентуватимуть свої книги, зустрічатимуться з читачами та проводитимуть філософські дискусії про сучасний вимір життя і роль людини в ньому.

Стартував фестиваль з незвичної, але значимої події. У так званий «нульовий» день, 13 червня, відкрилася виставка «Хасидський хлопчик з Вінниці». Вона присвячена класику їдишомовної літератури, вінничанина Іцхака Йоеля Лінецького, який у своїх творах описував життя Єрусалимки – одного з найбільш автентичних та колоритних кварталів Вінниці, де знову зазвучить народна мова єврейської громади міста. Загалом літфест складається з чотирьох програм: єврейської, кримськотатарської, феміністичної та дитячої. Але всі заходи об’єднані однією темою – свободою у всіх її вимірах.

«За чотири фестивальних дні ми очікуємо на щонайменше півтори тисячі відвідувачів, адже вхід на всі події вільний, – відзначає директор фестивалю Олександр Вешелені. – Торік літературний фест у Вінниці зібрав близько тисячі глядачів та слухачів. Але цього року в нас заплановані масштабні концертні програми і більшість із них на великих локаціях, тому гостей має бути більше. Ми на них чекаємо».

У рамках фестивалю поетично-музичними проектами ділитимуться зірки української літератури – Юрій Іздрик, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, а також львівський гурт «Три кроки в ніч». Кульмінаційною подією стане концерт однієї із найвідоміших у Європі українських співачок Мар’яни Садовської, котра представить на закритті фестивалю програму «Ніч тільки починається» на фольклорні тексти Донбасу та вірші Сергія Жадана і Любові Якимчук.

«Фішка» фестивалю в тому, що він присвячений «камерним» літературам, малим мовам та локальним текстам. Тому вже традиційно «Острів Європа» збирає у Вінниці яскраві постаті кількох літературних генерацій. Цього року українську сучліт представляє Наталка Білоцерківець, Микола Рябчук, Ірина Старовойт, Катерина Міхаліцина, Катріна Хаддад, Петро Яценко, Гєник Бєляков, Юлія Мусаковська, Наталка Доляк, Юлія Броварна та інші. Міжнародну програму – переможець центральноєвропейської премії «Анґелус» Мацей Плаза (Польща), лауреатка премії Адальберта Шаміссо Драґіца Райчич (Хорватія-Швейцарія) та володарка Літературної премії Європейського Союзу Лідія Дімковська (Македонія). Літературним хедлайнером фесту стане Оксана Забужко, яка обіцяє приїхати на панцернику «Петлюра» і презентувати свій роман «І знову я влізаю у танк…»

.

Організаторами фестивалю є громадська організація «Культурний Кампус» та Вінницька міська рада за підтримки Українського культурного фонду.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото надано прес-службою літфесту

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати