Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині видали збірку віршів 25 поетів з одного села

14 липня, 12:37

Унікальна добірка віршів «Сердець клембівських передзвін» вийшла у світ, завдяки видавничого дому «Моя Вінниччина». У ній зібрані твори 25-ти поетів із села Клембіка Ямпільського району. Досі, як повідомляє письменник Михайло Каменюк, ніхто нічого подібного не робив. Тому книжка цілком заслужено може претендувати на рекорд України. Видати видання обсягом у 600 сторінок вдалося завдяки підтримці Вінницької ОДА та облради. Свій внесок зробила і місцева громада.

«Вінничани знову дивують світ гарним здобутком на царині духовності. Щойно вийшов друком солідний томик «Сердець клембівських передзвін», в якому (чи це не рекорд України) надрукували свої твори 25 поетів одного села. А саме: легендарної Клембівки Ямпільського району, – знаної у світі своїми геніальними вишивками, про які захоплено писав ще Михайло Коцюбинський. А тепер – знаної й поетами. Це дивовижне село народило світлої пам’яті поета Ореста Корсовецького, якого щедро підтримував Максим Рильський. Власне, добіркою його віршів згадана книга і відкривається. А на обкладинці книги – одна з відомих робіт художника Віктора Наконечного, а в ній – його мудрі вірші». 

Передмова у книзі написана вчителем та літературознавцем із Ямпільщини Михайлом Девдерою, а післямова належить перу письменника і видавця Михайла Каменюка. Презентувати видання планують 9 серпня в день народження Ореста Корсовецького у  Клембівській громаді. Місцеві жителі та вже з нетерпінням чекають цієї події.

«Хоча ідея даного видання виникла, можливо, трохи сумбурно, твори збиралися дещо поспіхом, організаційні моменти тяглися повільно і зі скрипом, але результат того вартий. Ми не хочемо, аби нам заздрили, хоч це й не заборонено, а ми бажаємо, щоб нас наслідували. Творчі люди з великих і малих сіл, не бійтеся, навіть якщо вірші не завжди досконалі. Думаєте, у книзі є всі поети-клембівчани? Ні, є ще не виявлені і «підпільні». Я особисто вже знаю не менше 5–7. Так і хочеться оголосити флешмоб усім селам України: «А вам слабо?», – відреагував на новину місцевий житель Микола Сирітко.

Нагадаємо, видавничий дім «Моя Вінниччина» втілює в життя єдиний у країні однойменний історико-літературний проєкт, у межах якого за бюджетні кошти виходять книжки про історію хуторів, сіл, селищ, містечок і міст області. Вже видано 57 томів таких історій, до кінця року вийде друком іще вісім.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото з Facebook-сторінки Михайла Каменюка

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати