Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З 21 по 23 жовтня у Києві відбуватиметься міжнародний фестиваль Ballet UA

15 жовтня, 16:49

Танцівники з Німеччини, Франції, Великобританії, Литви, а також  - семи українських театрів  виступатимуть протягом трьох днів на сцені Національної опери України: з 21 по 23 жовтня у Києві відбуватиметься міжнародний фестиваль Ballet UA. Художня керівниця фестивалю - народна артистка України, художня керівниця балетної трупи Національної опери України – Олена Філіп`єва.

       Серед запрошених зірок фестивалю:  Аньєс Летестю - прима-балерина Opera National de Paris, Paris, France; Руперт Пеннефатер - прем'єр балету Royal Opera House, London, Great Britain; Катерина Ханюкова - прима-балерина English National Ballet, London. Great Britain; Айтор Аррієта - English National Ballet; Амілкар Морет Гонзалез - прем'єр балету Ballet Kiel, Kiel, Germany; Кейто Ямамото - прима-балерина Ballet Kiel, Kiel, Germany; Олеся Шайтанова - прима-балерина Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Vilnus, Lithuania.

      Кожен з цих зіркових учасників заслуговує на окрему визитівку. Так, спеціально для французької балерини Аньєс Летестю сучасні хореографи Вільям Форсайт, Ролан Петі, Хосе Монтальво, Жан Гран-Метр створювали свої твори, вона має Золоту медаль танцювального конкурсу «Євробачення» і приз престижного Бенуа де ла данс, серед її нагород Етуаль - найважливіша нагорода у французькому балеті, Орден Почесного Легіону, Орден Мистецтв і літератури Франції.



      Киянка Катерина Ханюкова, що нині є прима-белериною Англійського національного балету -  не тільки  володарка премії UK National Dance Award за найкращий жіночий виступ, але багатьом з глядачів запам’яталась на IV Міжнародному конкурсі Сержа Лифаря, де вона у 2016 році отримала  I премію.

      Ще одну киянку і вихованку української балетної школи - Олесю Шайтанову - називають балериною-вундеркіндом, оскільки закінчивши з відзнакою Київське хореографічне училище, вона відразу стала провідною солісткою в Національній опері, а через 3 роки - прима-балериною в Литовській національній опері. В цьому статусі вона і приїде на фестиваль.

       В перший день фестивалю відбудеться прем'єра балету «Широко заплющені очі» постановника та соліста Віктора Іщука на музику трьох композиторів – Йоганна Себастьяна  Баха, Фредерика Шопена та Сергія Рахманінова. Назва постановки відсилає до фільму Стенлі Кубрика «Із широко заплющеними очима», а балет розповідає п’ять різних історій, кожну із яких об’єднує тема кохання та пошуку себе. Автору – Віктору Іщуку знадобилось цілих 10 років, аби втілити свою ідею у життя.

       Цього ж фестивального дня буде показано другий акт останньої нашумілої балетної прем’єри нашого театру - «Данте». Постановка художнього керівника німецького балету Theatre Kiel - Ярослава Іваненка, - випускника Київського хореографічного училища, який протягом 10 років працював в трупі одного з найвідоміших сучасних хореографів - легендарного Джона Ноймаєра - увійшла до всесвітньої мистецької програми Dante 700 nel mondo («Данте 700 у світі»). Партитура цього балету - це компіляція творів чотирьох композиторів: Ріхарда Вагнера, Антоніна Дворжака, сучасної музики духовника православної ассирійської громади у Грузії, схімандріта Серафіма (Біт-Харібі) та частини симфоній знаменитого італійського композитора Еціо Боссо. Вистава має суперефектну відеосценографію, створену італійськими візуальними дизайнерами, що надає додатковий вимір дійству на сцені.



      У другий день фестивалю, 22 жовтня, - відбудеться конференція «Еволюція балету в Україні», яка вперше збере усіх художніх керівників балету країни під дахом Національної опери України, щоб обговорити нові траєкторії розвитку балетного мистецтва. Така подія матиме цікаві й, вочевидь, практичні наслідки.

       Організатори фестивалю - Гільдія АРТ - заснувала в межах фестивалю - премію Stars. Ballet UA, яка з цього року буде присуджуватися за найбільш видатні роботи в області хореографії за минулий театральний сезон в номінаціях: найкращі - соліст, солістка, дует, приз глядацьких симпатійй та Гран-Прі фестивалю BalletUA.



       Претендентів на премію висували українські театри. Цього року участь у конкурсі беруть кращі танцівники із Національної опери України імені Тараса Шевченка (Київ, Україна), Kyiv Modern Ballet (Київ, Україна), Київський муніципальний академічний театр опери та балету дітей та юнацтва – Київська Опера (Київ, Україна), Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенко – СХІД ОПЕРА (Харків, Україна), Дніпропетровський академічний театр опери та балету (Дніпро, Україна), Одеський національний академічний театр опери та балету (Одеса, Україна), Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької (Львів, Україна).

      Журі, що складається з кращих представників хореографічної спільноти України на чолі з Оленою Філіп’євою, - вирішить, хто ж з артистів і в якій номінації отримує премію і продемонструє свою майстерність на Гала-концерті зірок світового балету Ballet UA – 23 жовтня, який є кульмінацією фестивалю, і  де новоспечені лауреати премії Stars. Ballet UA виступатимуть разом з guest stars.

Фото надано організаторами

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати