Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Херсоні відкрили виставку до 50-річчя будівництва Каховського магістрального каналу

16 червня, 14:11
Фото з сайту vodgosp.kherson.ua

Сьогодні, 16 червня, у Державному архіві Херсонської області відбулось урочисте відкриття документальної виставки «Синь Славути – снага полям», приуроченої до 50-річчя від початку будівництва Каховського магістрального каналу.

В архіві показали маловідомі документи із власних фондів за період 1951 – 1983 років. В експозиції окремими блоками представлено оригінали й фото документів Національного архівного фонду, зокрема, картографічні документи про затоплення русла ріки Дніпро під Каховське водосховище, протоколи виробничих нарад при Дирекції Каховської зрошувальної системи, планові заходи тощо.

Як зазначив директор Державного архіву Херсонської області Віктор Лебідь, Каховський магістральний канал унікальний за своєю побудовою, адже завдяки йому рівень річкової води вдалося підняти на 25 см. Саме це дало змогу кожного сезону мати велику кількість врожаю на територіях посушливої Херсонської області. Виставка триватиме впродовж чотирьох днів.

Довідка. Каховський магістральний канал є одним з найбільших у світі й на території Європи, який після повного розвитку повинен забезпечити зрошення земель на території 780 тис га між Північно-Кримським каналом і Молочним лиманом (Херсонська і Запорізька область). Джерелом зрошення сільськогосподарських угідь є Каховське водосховище. Для подачі води з нього у Каховський магістральний канал споруджено головну насосну станцію (с. Любимівка Каховського району), розраховану на подачу 530 куб м/с води на висоту 25 метрів. Насосна станція забезпечує перекидання води в маловодні райони. Основними користувачами послуг зі зрошення є сільгоспвиробники півдня України. З Каховського каналу починаються магістральні канали Приазовської, Сірогозької, Генічеської, Каланчацької і Перекопської зрошувальних систем.
Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото з сайту vodgosp.kherson.ua

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати