Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці бійцям АТО вручатимуть ордени "Народний герой України"

16 серпня, 21:07

У п’ятницю, 18 серпня, у Вінницькій обласній філармонії відбудеться нагородження орденом «Народний герой України». На 24-ту церемонію попередньо було представлено п’ятнадцять кандидатів. За нагородою з Америки мала приїхати родина загиблого Марка Паславського, який служив у батальйоні Донбас, але за сімейними обставинами, вони скасували свій візит в Україну. Тому недержавні, але високі відзнаки у Вінниці отримають чотирнадцять українських бійців, чотирьом з них нагороди присвоїли посмертно.

«Подати кандидатуру на відзначення українського героя може кожен охочий. На сторінці «Народний герой України» у «Фейсбук» для цього є спеціальна графа, головне описати у чому героїзм тієї чи іншої людини. На сьогодні на розгляд комісії надійшло майже 2,5 тисячі заявок, з них 323 кандидати вже отримали свої відзнаки, на жаль, 75 героїв були відзначені посмертно, – коментує організатор церемонії, журналістка Віолета Киртока. – На церемонії у Вінниці буде нагороджено 14 кандидатів у народні герої, серед них двоє вінничан  – це лікар «Ксю» 93-ої бригади Тетяна Новікова, яка врятувала не одне життя у зоні АТО, зараз вона у декретній відпустці, та Максим Шаповал – начальник спеціального резерву головного управління розвідки. Він загинув внаслідок вибуху у Києві. Його вбивство кваліфікували як терористичний акт, пов’язаний з професійною діяльністю. Нагороду за Максима отримуватимуть його батьки. На жаль…».

Для довідки. Орден «Народний герой України» – це українська недержавна нагорода, яку запровадили волонтери ще у 2015 році. Нагорода виготовлена у двох варіантах: червоно-чорна стрічка на колодці – для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю, жовто-блакитна стрічка на колодці – для волонтерів та медиків. Орден виготовлений зі срібла 925 проби. Матеріал для виготовлення орденів збирають представники з 16 країн світу.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати