Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці до Дня міста намалюють чотири нових мурал-арти

16 серпня, 16:31
Фото надано автором

У рамках щорічного проекту стінопису VIN ART CITY на чотирьох будинках міста з’являться нові малюнки. Наразі тривають роботи над створенням першого стінопису. Його наносять на будинок, що розташований в центрі міста. Свого часу це був готель, а нині приміщення займає обласна комісія адвокатури. За задумом авторів на боковій стіні будівлі будуть зображені видатні постаті, які народилися у Вінниці, або жили і творили у місті. Як каже координатор проекту Олександр Никитюк, стінопис стане своєрідними нагадуванням для вінничан про величне минуле, а також спонукатиме містян вчити і знати історію свого міста.

«Перша робота «Вінницький модерн» – вона найскладніша, оскільки відображає історичне минуле міста і присвячена групі персонажів, які так чи інакше пов’язані з Вінницею, – розповідає Олександр Никитюк. – Спочатку ми думали зобразити відомих персонажів таких, як Оводов, Артинов, Коцюбинський та Пирогов. Але про цих людей і так всі знають, вони увіковіченні у пам’ятниках і музеях. Тому вирішили показати тих людей, про яких мало хто знає, але які вплинули на життя та розвиток нашого міста. Це меценати, художники, лікарі, бізнесмени. Зокрема Людвіг Маліновський, за активної участі якого у Вінниці з’явилася лікарня (нині вона носить ім’я Пирогова), Натан Альтман – всесвітньовідомий художник, Софія Русова – письменниця та громадська діячка та багатьох інших. На прохання комісії адвокатури будуть зображені два адвокати, які працювали у місті 100 років тому. На створення цього малюноку заплановано 10 днів. Завершити його плануємо 20–22 серпня».

Окрім стінопису, присвяченого модерну, художники нанесуть нові малюнки на житлові будівлі в різних мікрорайонах міста. На вулиці Верещaгінa з’явиться малюнок колишньої садиби Стаховського, який свого час там мешкав. На вулиці Зaмостянській намалюють мурал «Фантастичний гербарій», а на вулиці Стельмaхa – малюнок, присвячений «Маленькому принципу», який уособлюватиме космічний простір міста. Роботу над реалізацією усіх чотирьох проектів митці планують завершити до 5 вересня.

Нагадаємо, мурал-арти на стінах вінницьких будівель почали з’являтися з 2015 року з метою формування креативного міського середовища. Торік у різних мікрорайонах міста з’явилося 5 стінописів. Загалом нині створено щонайменше 15 вражаючих муралів, які формують нову арт-культуру Вінниці.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати