Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З 30 серпня розпочнуться Дні українського кіно на кінофестивалі у Торонто

16 серпня, 19:14
Фото ukraine-tiff.org

З 30 серпня по 1 вересня у кінотеатрі  «Карлтон» у Торонто пройдуть Дні українського кіно, в рамках яких пройдуть канадські прем'єри спеціальної добірки українських фільмів. Дні українського кіно передуватимуть 44-му Міжнародному кінофестивалю у Торонто (TIFF).

Про це повідомляє Державне агентство України з питань кіно.

Наразі відомо, що цьогоріч в програмі Міжнародного кінофестивалю у Торонто буде представлено два українських фільми. Обидві відібрані стрічки створені за підтримки Держкіно: антиутопію «Атлантида» Валентина Васяновича покажуть у секції Contemporary World Cinema, а драму «Пофарбоване пташеня» Вацлава Маргоула за однойменним романом Єжи Косинського – у секції Special Presentation Міжнародного кінофестивалю у Торонто.

Крім того, в рамках фестивалю з 5 по 15 вересня буде функціонувати традиційний Український стенд, який познайомить відвідувачів з можливостями кіновиробництва в нашій країні.

«Цього року ми маємо потужне представлення сучасного кінодоробку України у Торонто: це і участь наших фільмів у конкурсній  програмі TIFF-2019, і національний стенд, що працюватиме під час фестивалю, і показ найкращих з нових українських стрічок на Днях українського кіно. Стратегія нашої світової кіноінтеграції діє і ми доволі швидко рухаємося у цьому напрямку», – зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Як відомо, нещодавно між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади була підписана угода про спільне виробництво аудіовізуальних творів. Вона дозволить створювати кіно в офіційній копродукції та полегшить процес спільного виробництва. Обговорити конкретні кроки її реалізації та знайти партнерів для подальшої співпраці можна буде також на традиційному українському бізнес-сніданку, який організовується Держкіно разом із Благодійним фондом Ігоря Янковського під час роботи Міжнародного кінофестивалю в Торонто.

Програму Днів українського кіно, що пройдуть напередодні TIFF, відкриє істерн «Дике поле» – екранізація культового роману Сергія Жадана «Ворошиловград» та дебютна стрічка Ярослава Лодигіна. Після північноамериканської прем'єри на 43-му Міжнародному кінофестивалі у Торонто повернеться до Канади стрічка «Донбас» Сергія Лозниці. Трагікомедія «Вулкан» розповідає про перекладача ОБСЄ, який вирушає на кордон із Кримом у складі моніторингової місії. Також буде представлено український анімаційний хіт, пригодницьке фентезі «Викрадена принцеса». Покажуть у Торонто і мюзикл «Гуцулка Ксеня», знятий за мотивами лібрето однойменної оперети Ярослава Барнича. Історія про кохання гуцулки та американця українського походження була тепло прийнята в Японії: фільм здобув Ґран-прі міжнародного кінофестивалю Mt. Fuji-Atami.

Організаторами заходу є Державне агентство України з питань кіно, Посольство України в Канаді та Українське Національне Об’єднання – Торонто.

44-й Міжнародний кінофестиваль у Торонто відбудеться з 5 по 15 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати