Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Офісі президента обговорили судову реформу із послами ЄС та "Великої сімки"

16 вересня, 19:31
Фото president.gov.ua

В Офісі президента України відбулася робоча зустріч щодо імплементації законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) та порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Учасники, зокрема, обговорили формування першого складу комісії для конкурсу на зайняття посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та першого складу Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність кандидатів на посади членів ВРП, повідомляє пресслужба глави держави.

Андрій Костін подякував міжнародним партнерам і Раді суддів України (РСУ) за номінування кандидатів до конкурсної комісії для відбору членів ВККСУ та сподівається, що вона запрацює найближчим часом і зможе якісно відібрати новий склад ВККС. Водночас він нагадав, що 13 вересня Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, через що затягується її формування.

«Хочу закликати Раду суддів України виконати покладену на неї законом місію та делегувати своїх представників до Етичної ради, щоб це не сприймалося як блокування реформи ВРП і судової реформи як такої. Задля того щоб паралельно відбувався конкурсний відбір на вакантні посади у ВРП і перевірка чинних членів ВРП, Етична рада має бути сформована не пізніше початку жовтня», – наголосив народний депутат.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що «хоча Рада суддів і не обрала з першого разу представників до Етичної ради, цим вона не порушила закон, і вони надалі голосуватимуть, поки не оберуть цих осіб».

Голова РСУ Богдан Моніч запевнив, що «Рада суддів України налаштована виконати цей закон, і ми це зробимо». Рада суддів продовжуватиме роботу над делегуванням кандидатів до Етичної ради. Водночас Богдан Моніч нагадав, що РСУ підготувала пропозиції удосконалення процедури обрання членів Етичної ради.

Зі свого боку заступник глави місії в Посольстві Великої Британії Ніколас Гаррокс зазначив, що Україна наразі має якісне законодавство щодо очищення та перезапуску Вищої ради правосуддя, і його потрібно виконувати. Глава представництва ЄС Матті Маасікас наголосив, що судова реформа є не лише внутрішнім питанням для України, її успішна реалізація прямо визначатиме зовнішньополітичний імідж країни, залучення міжнародної допомоги та інвестицій.

Заступник керівника ОП Андрій Смирнов наголосив, що позицію Володимира Зеленського щодо порушених питань можна сформулювати так: «ні кроку назад у судовій реформі».

Він відзначив висловлене головою Ради суддів України запевнення у тому, що не блокуватимуть виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» і продовжаться активні дії Ради суддів щодо якнайшвидшого делегування представників до Етичної ради.

«А будь-які пропозиції змін до законодавства будуть розглядатися в парламенті у звичайному режимі, як це робиться щодо всіх інших законів», – сказав Андрій Смирнов.

Усі учасники зустрічі, крім представників органів судової влади, які обмежені своїм статусом, узгодили спільну заяву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати