Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Інформатор, що повідомив про тортури в російських тюрмах, попросив притулку у Франції

16 жовтня, 20:48
Фото: УНІАН

Колишньому ув'язненому, який передав правозахисникам відео із записами катувань у в'язницях Росії, вдалося втекти з РФ: зараз він знаходиться в Парижі і буде домагатися політичного притулку у Франції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті gulagu.net.

«Сергій в аеропорту CDG-Paris. Молодий білорус, який пройшов сам через тортури в ФСБ, пресхати й переповнені камери СІЗО, який пропрацював без оплати 5 років у найвідомішій російській катівні ОТБ-1 Саратова, який передав секретний відеоархів ФСВП/ФСБ до правозахисного проєкту Gulagu.net, який ризикнув життям, щоб врятувати інших і зупинити страшні тортури, тепер в Європі, на землі, де поважають права людини й демократію. Це історичний день і для самого Сергія, і для всієї нашої команди, і ще для мільйонів росіян», - написав засновник Gulagu.net Володимир Осечкін.

Як відомо, на початку жовтня Осечкін повідомив про отримання кількох десятків гігабайт відео, фотографій та інших документів про знущання над ув'язненими в Росії. Цю інформацію їм надав програміст на ім'я Сергій, який відбував строк в одній із колоній і займався там обслуговуванням відеореєстраторів і камер спостережень.

Публікація Gulagu.net викликала величезний резонанс у РФ. Комуністи в Держдумі виступили за проведення парламентського розслідування тортур у російських колоніях. Проте Держдума не підтримала цієї ініціативи через позицію депутатів від правлячої у країні партії "Єдина Росія".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати