Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Космічний зонд NASA Lucy вартістю $1 млрд стартував для вивчення астероїдів біля Юпітера

16 жовтня, 17:22
Фото: Reuters

Американський космічний апарат Lucy, який допоможе розкрити таємниці походження Сонячної системи, в суботу стартував із місією з вивчення так званих троянських астероїдів, які кружляють навколо Сонця за тією самою орбітою, що і планета Юпітер, повідомило NASA.

Як вважають учені, ці невеликі небесні тіла є залишками (скам'янілостями) первозданного протопланетного матеріалу, з якого формувалася Сонячна система.

Запуск здійснено за допомогою ракети-носія Atlas V компанії United Launch Alliance зі стартового майданчика SLC-41 на космодромі на мисі Канаверал у Флориді о 5:34 за часом Східного узбережжя США (12:34 за Києвом).

Космічний апарат вагою 1,5 тонни вивчатиме дві великі групи троянських астероїдів, які можуть надати дані про початковий період формування та еволюції планет Сонячної системи.

"Це унікальна можливість для відкриттів, оскільки ми досліджуватимемо далеке минуле нашої Сонячної системи", - сказав науковий співробітник проекту Lucy в NASA Том Стетлер.

Астероїди перебувають у первозданному стані від початку формування Сонячної системи 4,5 млрд років тому. Lucy здійснить серію прольотів на максимально близькій відстані до астероїдів з метою вивчення геології, хімії та фізики цих тіл Сонячної системи.

Місія апарата, який має подолати відстань у 6,3 млрд км, триватиме 12 років. Lucy здійснюватиме дослідження лише під час зближень з астероїдами. Все його наукове навантаження складається із засобів дистанційних спостережень. Ніяких спусків модулів і заборів ґрунту не передбачається. Наукові інструменти зонда дадуть змогу отримати детальні знімки поверхні астероїдів, визначити їхню масу, властивості та склад поверхневого шару, зокрема наявність водяної криги й органічних речовин.

Перший проліт апарата повз Троянський астероїд, що перебуває на тій самій орбіті, що і Юпітер, очікується 20 квітня 2025 року, а у 2033 році - останній. Загалом зонд під час серії прольотів вивчить вісім астероїдів.

Вартість місії оцінюється в $981 млн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати