Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Китайський корабель "Шеньчжоу-13" успішно зістикувався з базовим модулем національної космічної станції

16 жовтня, 20:21
Фото: Reuters

Китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-13" у суботу успішно зістикувався з базовим модулем національної космічної станції, повідомило Управління програми пілотованих польотів КНР (CMSA).

Стиковку виконано через 6,5 години після запуску.

Запуск корабля було здійснено за допомогою ракети-носія "Чанчжен-2F" ("Великий похід-2Ф") зі стартового майданчика на космодромі Цзюцюань у провінції Ганьсу на північному заході Китаю в суботу о 00:23 за пекінським часом.

Космічний корабель в автоматичному режимі здійснив зближення і стикування з основним модулем "Тяньхе" китайської космічної станції та утворив орбітальний комплекс із ним і пристикованими раніше вантажними кораблями "Тяньчжоу-2" і "Тяньчжоу-3".

Корабель "Шеньчжоу-13" доставив на базовий модуль "Тяньхе" китайської космічної станції "Тяньгун" екіпаж із трьох тайконавтів (китайська назва космонавтів - ред.), серед яких одна жінка. Це командир корабля Чжай Чжиган, тайконавтка Ван Япін і тайконавт Є Гуанфу, для якого це буде перший політ у космос. Екіпаж працюватиме на орбіті шість місяців. Це буде найтриваліший в історії КНР космічний політ.

У Китаї це вже 21-й політ корабля з тайконавтами від початку реалізації програми пілотованих польотів у космос, а також друга пілотована місія до споруджуваної орбітальної станції.

Під час свого перебування на орбіті тайконавти здійснять два-три виходи у відкритий космос. Вони також проведуть низку наукових досліджень.

Модуль "Тяньхе" було виведено на орбіту в квітні. З 17 червня по 16 вересня на станції вже працювали троє тайконавтів, які прибули на кораблі "Шеньчжоу-12". Протягом тримісячного перебування вони провели різні експерименти, встановили й налагодили роботу бортового обладнання і двічі виходили у відкритий космос для монтажних робіт.

Створення повноцінної орбітальної станції має завершитися в 2022 році. До базового модуля планується ще шість запусків. Зокрема, до нього передбачається пристикувати два лабораторні модулі - "Веньтянь" і "Меньтянь". Крім того, на станцію буде відправлено два вантажні кораблі та два пілотовані кораблі з тайконавтами.

Загальна вага станції "Тяньгун", яка розміщуватиметься на висоті 400 км, після завершення її будівництва становитиме близько 90 тонн. Вона буде вп'ятеро менша за Міжнародну космічну станцію і зможе на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (й до шести під час зміни екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько 10 років.

Планується, що як складова частина станції на орбіту буде також виведено автономний модуль "Сюньтянь" з оптичним телескопом, діаметр дзеркала якого становить два метри. Він маневруватиме на орбіті за допомогою своєї рухової установки та час від часу пристиковуватиметься до станції для дозаправки й обслуговування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати