Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дебати щодо паспортів вакцинації корисні, але вводити їх занадто рано не можна, - голова Європейської ради

17 січня, 20:19

Голова Європейської ради Шарль Мішель висловився на підтримку дебатів про сертифікати вакцинації проти коронавірусу в країнах ЄС, але наголосив на небезпеці занадто швидкого введення таких документів.

"Якщо ми почнемо реалізовувати це занадто рано, це створить гігантську фрустрацію, - заявив він у неділю під час телевізійної дискусії на нідерландському каналі NPO.

Ідея введення свого роду паспортів, які свідчать про вакцинацію громадян проти коронавірусної інфекції COVID-19, була на днях висунута прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом. Глава грецького уряду, який намагається перезапустити важливий для економіки його країни туристичний сектор, який сильно постраждав від пандемії коронавірусу, не закликав надавати вакцинації значення обов'язкової умови для подорожі. Проте, він сподівався, що сертифікат про вакцинацію, як гарантія поїздки без перешкод, могла б мотивувати людей вакцинуватися.

Мішель зазначив чутливість такої постановки питання, яка, на його думку, може створити у деяких людей враження нав'язування де-факто вакцинації як обов'язкової. Однак, вважає він, це не означає, що треба уникати обговорювати цю тему.

За його словами, справжні дебати про вакцинацію відбудуться в ході відеоконференції глав держав і урядів країн ЄС 21 січня. Вже проходили неформальні обговорення між керівниками держав-членів ЄС в останні тижні, зазначив глава Євроради.

На думку Мішеля, перед ЄС постає подвійне питання: "Чи згодні ми з принципом впровадження сертифіката, і, якщо ми згодні, то коли це прийнятно зробити?"

При цьому голова Європейської ради наголосив, що для передбачуваного паспорта вакцинації потрібно, щоб багато людей вже були вакциновані.

На брифінгу в Брюсселі 15 січня офіційний представник Європейської комісії Дана Спінант заявила, що у питання установи європейських сертифікатів або паспортів про вакцинацію громадян є політичні і юридичні аспекти, які повинні обговорюватися на рівні Євросоюзу.

Прес-секретар нагадала, що, за словами глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, що має досвід лікаря в минулій кар'єрі, з медичної точки зору, вакцинація повинна бути підтверджена документально, тому громадянину важливо мати документ, який свідчить, що проведена вакцинація. І це стосується не тільки COVID-19, а й будь-якої хвороби, від якої потрібно вакцинуватися.

При цьому глава Європейської комісії вважає, що відповідні дебати мають відбутися на загальноєвропейському рівні. Це важливі дебати, але, на її думку, це дебати не медичного характеру, а політичного і юридичного. Вони повинні відбуватися на рівні Євросоюзу.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати