Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці відкрилася виставка робіт героя Небесної Сотні

17 лютого, 17:22

З нагоди сьомої річниці Революції Гідності у Вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» розгорнули експозицію на знак пам’яті про Героя України, художника Валерія Брезденюка. Він загинув взимку 2014 року на Майдані, під час протистояння із силовиками біля Будинку профспілок. На виставці представлені нагороди, світлини, особисті речі та художнє приладдя художника. Валерій Брезденюк творив у техніці ебро (малюнки на воді) та за своє життя створив понад 500 різноманітних картин. Частину робіт також презентували у експозиції, яка має символічну назву «Світячи іншим – згораю сам».

Image-01
 

«Варто щодня згадати усіх Героїв Небесної Сотні, які ціною власного життя змінювали історію нашої держави. Вони загинули, але будуть жити, допоки буде пам’ять про них, допоки ми будемо згадувати та вшановувати їх. Це особливо важливо для прийдешніх поколінь… Мій тато був добрим, чуйним. Завжди був готовий прийти на допомогу та підтримати. Скільки житиму, стільки його пам’ятатиму», – відзначила донька героя Юлія Кравчук.

 

Image-03
 

Валерій Брезденюк був унікальним художником. Він вишукував інформацію про особливості технології створення малюнків на воді, експериментував і відпрацьовував її до найдрібніших деталей. Будучи підприємцем, досяг і творчого успіху. Любив зображувати химерних казкових істот, незвичайної краси квітів, птахів. З легкістю фантазував, придумуючи різні абсолютно неймовірні і дивовижні істоти, яких у природі не існує. З усіма, хто цікавився ебру, охоче ділився своїм досвідом. У 2013 році увійшов до фіналу шоу «Україна має талант», а у рідному місті став переможцем конкурсу «Жмеринка має таланти».

На Майдан поїхав відразу після побиття студентів 30 листопада 2013 року. Був зарахований до загону Самооборони Майдану «Полтава», одного з підрозділів «Правого сектору». Допомагав будувати та захищати барикади, завжди був у перших рядах, там, де було найважче. 18 лютого 2014 року востаннє приїхав до Києва, того ж дня загинув біля Будинку Профспілок внаслідок вогнепального поранення, куля снайпера влучила йому у спину. Похований у місті Жмеринка Вінницької області.

Image-16
 

Указом Президента України Валерію Брезденюку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Фото надані авторкою

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати