Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Репортери без кордонів" закликали РФ не заважати ЗМІ висвітлювати протести

17 серпня, 21:44
Фото: Reuters

Російській владі слід забезпечити безперешкодну роботу ЗМІ, які повідомляють про акції протесту в країні.

"За минулі тижні десятки журналістів, які висвітлювали протести, були затримані", - йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів", оприлюдненому в п'ятницю, 16 серпня, повідомляє Deutsche Welle.

Крім того, влада РФ намагаються перешкоджати роботі незалежних медіа за допомогою обшуків і загроз, відзначають правозахисники.

Чинячи тиск на тих, хто серйозно ставиться до журналістської діяльності, російське керівництво намагається приховати те, що воно не може обійти мовчанням з допомогою самоцензури в державних ЗМІ, заявив керівник німецького відділення "Репортерів без кордонів" Крістіан Світ (Christian Mihr).

У Москві вже кілька тижнів проходять акції протесту з вимогою допустити незалежних кандидатів на виборах у Мосміськдуму. Ряд з них завершилися масовими затриманнями і жорстокими діями співробітників ОМОНу і Росгвардіі. Силовики затримували в тому числі і журналістів.

Пізніше Telegram-канал "Товариш майор" виклав файл з особистими даними затриманих під час московських протестів 27 липня і 3 серпня в Москві. Всього в файлі близько 3000 імен, а також паспортні дані і - в багатьох випадках - адреси.

"Репортери без кордонів" щорічно складають рейтинг свободи преси. У 2019 Росія опустилася на одну позицію і зайняла в списку 149-е місце з 180. Як зазначають правозахисники, в РФ беруть все нові закони, що обмежують свободу в інтернеті. Крім того, влада посилює тиск на міжнародні інтернет-платформи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати