Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Полтаві запрацювала резиденція Святого Миколая

17 грудня, 19:11
Фото Богдана Проскурова

Уже третю зиму поспіль у Полтаві гостинно відчиняє свої двері резиденція Святого Миколая – ошатна хатинка поблизу Свято-Успенського кафедрального собору, зроблена   із карпатської смереки, де діти та дорослі можуть поринути у казковий світ новорічно-різдвяних свят. Незважаючи на дощову погоду, яка панувала у Полтаві від самого ранку, кількість дітей, що прийшли на відкриття будиночка Святого Миколая, була досить суттєвою. Робота ж волонтерів розпочалася задовго до цієї дати. Як розповідає Олександра Сиротенко – один із співорганізаторів волонтерського об’єднання «Полтавський батальйон небайдужих»,  кожного разу підготовка до зимових свят для волонтерів особлива, перш за все, тому що дорослішають діти, які приходять до Святого Миколая, а волонтери стають більш досвідченими у питаннях організації такого дійства.

Як завжди, діти можуть розповісти віршик чи заспівати пісню й отримати за це смачні подарунки від Миколая, а от у дорослих викликають зацікавлення вироби хенд-мейд, зроблені руками майстрів. Виручені кошти від продажу цих речей волонтери планують спрямувати на облаштування інклюзивного дитячого майданчика. «Цього року кошти, які ми зберемо за місяць, підуть на створення інклюзивного дитячого майданчика у Полтаві. Певну суму ми зібрали на свято Покрови Пресвятої Богородиці під час проведення благодійного культурно-гастрономічного фестивалю «До Енея на гостину». На жаль, виручених грошей не вистачає, тому ми будемо у такий спосіб дозбирувати кошти, щоб нарешті з’явився і в Полтаві  ігровий комплекс, який включає в себе інклюзивні елементи, що забезпечить дітям з обмеженими можливостями безпечно й доступно гратися поряд зі здоровими дітьми. Поки що ми не визначилися з місцем встановлення майданчика, але орієнтовно це має бути Сонячний парк. До того ж, уже є проект цього комплексу», – розповіла Олександра Сиротенко.

Незмінно роль Святого Миколая виконує актор «Народного театру на Павленках» та за сумісництвом волонтер Олександр Котляров. Від спілкування з дітьми, говорить, отримує велике задоволення, однак до того моменту, поки батьки не починають втручатися у їхній діалог. «Усі діти не можуть робити щось однаково добре, але існує одна умова – аби вони не робили поганих вчинків по відношенню до менших, до батьків.  Багато дітей соромиться підходити і читати віршики. Особливо це відчутно тоді, коли батьки починають говорити за дитину. Такі дії  свідчать про те, що вони не можуть ні на мить відпустити дитину та дати їй зробити перші кроки до спілкування зі світом. Надмірна опіка батьків заважає сприйняти дитині образ Миколая. Я тут для того, щоб створити для дітей свято, казку», – зауважує Олександр Котляров.

Окрім волонтерів, подарували дітям свято і благодійники, які напередодні передали солодощі, мандарини, печиво та інші складові подарунків «від Святого Миколая».

Резиденція працюватиме до 19 січня 2018 року, проте Миколай буде приймати 17 і 19 грудня, далі – щовихідних. Втім волонтери наголошують, що будуть відгукуватися на прохання шкіл та інтернатів, які захочуть влаштувати ексклюзивні зустрічі.

Богдан Проскуров, Полтава, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати