Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США в ОБСЄ: Заяви РФ про провокації з боку України націлені на підготовку нової агресії

17 грудня, 11:28
Фото з сайту eurointegration.com.ua

Заяви російської сторони про нібито сплановану Києвом провокацію на сході України націлені на створення приводу для Москви здійснити подальшу нову агресію проти України.

Як передає Укрінформ, про це заявив представник США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Недавні заяви Росії про те, що Україна влаштує провокацію, явно спрямовані на те, щоб створити привід для Росії здійснити подальшу агресію проти України. Давайте будемо відвертими, мета Росії – не дати Україні визначати свій власний курс, інтегруватися в євроатлантичну спільноту, зміцнювати свою демократію та боротися з корупцією", - заявив Карпентер під час свого першого виступу на Постраді у якості посла США.

Звертаючись до своїх колег в ОБСЄ, американський посол заявив, що "зараз – критичний час". "Незалежність, суверенітет та територіальна цілісність України знаходяться під безпрецедентною загрозою", - наголосив він.

Водночас, Карпентер нагадав, що президент США Джозеф Байден дав чітко зрозуміти, що Сполучені Штати та їх партнери відреагують потужними та безпрецедентними економічними і іншими заходами у разі військової ескалації та подальших спроб дестабілізації України з боку Росії. Він також додав, що заява "Групи семи" минулого тижня підкреслила цю єдність.

"Президент Байден також закликав здійснити деескалацію та повернутися до дипломатії і в черговий раз наголосив, що цей конфлікт можна вирішити лише дипломатичними зусиллями. З цією метою помічник держсекретаря з європейських справ Карен Донфрід цього тижня відвідала Київ та Москву, щоб посилити нашу підтримку та бажання досягти дипломатичного прогресу щодо припинення конфлікту на Донбасі шляхом виконання Мінських домовленостей", - заявив Карпентер.

Втім, додав він, Росія "продовжує стверджувати, що не є стороною конфлікту, і вимагає від України прямого діалогу зі своїми маріонетками". "Вона продовжує поширювати хибний наратив про те, що є "посередником". Але ми всі розуміємо факти на місцях. Як щойно зазначив мій канадський колега, Росія є єдиним агресором. Росія спровокувала цей конфлікт, і зараз ми закликаємо її вжити дипломатичні зусилля для його припинення. Росія є повноправним учасником Мінських угод і несе зобов’язання щодо їх виконання", - заявив очільник місії США в ОБСЄ.

При цьому, Карпентер вказав на те, що на сьогодні Росія не виконала своїх безпекових зобов’язань за Мінськими домовленостями, як і не імплементувала заходи щодо посилення режиму припинення вогню від липня 2020 року. "Навпаки, Росія займається так званою паспортизацією та уможливленням голосування на російських виборах, які посилюють зв’язки підконтрольних Росії районів з Росією. На якій планеті така поведінка свідчить про повагу до таких Гельсінських принципів, як суверенітет і територіальна цілісність?", - заявив американський посол.

Як відомо, раніше прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Україна нібито готує провокацію, щоб почати силове вирішення конфлікту на сході України.

Крім того, начальник ГШ ЗС РФ Валерій Герасимов заявив про готовність Росії "припиняти будь-які військові провокації України" на сході України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати