Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У понеділок прокурор у суді у справі МН17 почне оголошувати обвинувальний висновок

17 грудня, 20:21
Фото Reuters

У понеділок, 20 грудня, обвинувачення в судовому процесі про збитий 17 липня в небі над Донбасом рейсі МН17 Малайзійських авіаліній, почне оголошувати обвинувальний висновок з подальшою вимогою конкретного вироку чотирьом обвинуваченим.

Як пояснили в п'ятницю в офісі Генерального прокурора Нідерландів, очікується, що пред'явлення обвинувального висновку триватиме три дні і завершиться в середу, 22 грудня, оголошенням вироку, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"У заключних аргументах у справі MH17 прокурори перерахують факти кримінальної справи і пояснять докази проти чотирьох підсудних. Вони також скажуть, до якого висновку, на їхню думку, це призводить. Презентація прокуратури охоплює сім частин", - повідомили в прокуратурі.

Водночас представник прокуратури уточнив, що перший день починається з ознайомлення, після чого буде обговорюватися слідство, звинувачення і перебіг судового процесу.

"У другій половині дня понеділка прокурори пояснять першу частину глави "докази". Це передбачає використання телефонних номерів підозрюваними, підтвердження прослуховуваних розмов, контекст і поставку "Бука", - роз'яснили агентству.

Друга частина "доказів" запланована на вівторок, 21 грудня.

"У ній обговорюється збиття MH17, судово-медичне розслідування, реакція після збиття, пересування і походження "Бука", заяви і позиції підсудних, а також висновок звинувачення, "доведений в суді". Згодом увагу буде звернено на осудність відповідачів, вимоги потерпілих і конфіскацію", - розповіли в прокуратурі.

У середу, 22 грудня, детально обґрунтувавши пропоноване покарання, прокурор оголосить вимогу про винесення вироку чотирьом обвинуваченим.

Згідно з попереднім планом, після виступу прокурора в березні 2022 року слово може взяти захист одного з обвинувачених – Олега Пулатова, щоб представити його думку. У травні звинувачення і адвокати родичів зможуть на це відреагувати, після чого з 6 червня захист знову отримає можливість відповісти. На цьому подальший судовий розгляд у справі буде завершено. Для оголошення ухвалення рішення суд назвав три можливі дати, оскільки невідомо, скільки для цього знадобитися часу: 22 вересня, 17 листопада або 15 грудня наступного року. Тобто, очікується, що суд завершить цю справу до січня 2023 року.

Судовий процес розпочався 9 березня 2020 року в судовому комплексі Схіпхол поблизу Амстердама. У справі фігурують чотири обвинувачених — три громадянина Росії і один українець — Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Усіх чотирьох притягують до відповідальності за те, що вони стали причиною аварії рейсу MH17, внаслідок якої загинули 298 пасажирів, що передбачає покарання за статтею 168 Кримінального кодексу і за вбивство 298 пасажирів рейсу MH17, що передбачає покарання за статтею 289 Кримінального кодексу.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи веде Міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до Російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати