Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Країни з авторитарним режимом використовують для інтернет-цензури розробки США

18 січня, 19:49

Канадські вчені виявили, що країни, які звинувачують у порушенні прав людини, використовують обладнання Blue Coat, призначене для інтернет-фільтрації. У їх числі Росія, Китай і Афганістан.

Технології американського виробника програмного забезпечення та електроніки Blue Coat використовуються в авторитарних країнах для інтернет-цензури і контролю над жителями, вважає дослідний центр Citizen Lab університету Торонто. Згідно із дослідженням, звіт про які опублікований на сайті центру 15 січня, компанія із США недостатньо відповідально підходить до проблеми захисту прав людини.

Устаткування, розроблене Blue Coat, призначене для забезпечення безпеки фірм. Водночас воно може бути використане і як засіб політичного придушення владою своїх супротивників. Приміром, пристрій ProxySG здатний фільтрувати інтернет-трафік і запобігати комунікації, навіть якщо вона закодована. Ще одна розробка - PaketShaper - вміє оцінювати трафік, класифікувати сайти і тому може використовуватися для нагляду над користувачами.

Усього у світі вчені знайшли 377 подібних приладів, із них більше 60 знаходяться в публічних або створених владою мережах в країнах, обвинувачуваних у порушенні прав людини. Серед них Єгипет, Китай, Афганістан, Ірак, ОАЕ, Саудівська Аравія, Сирія та інші.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати