Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Митрополит Епіфаній звершив чин Великого освячення води

18 січня, 21:51

Предстоятель помісної Української Православної Церкви 18 січня 2021 року звершив богослужіння Навечір’я Богоявлення в кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

Уставні відправи цього дня складали великі часи та зображальні, після чого Митрополит Епіфаній очолив вечірню з Літургією за чином святителя Василія Великого, повідомляє пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ).

Його Блаженству співслужили намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

Після прочитання Євангелія лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Наприкінці богослужіння Блаженнійший владика звершив чин великого освячення води.

«Навечір’я Богоявлення (Хрещенський Святвечір) – час приготування до великого свята Хрещення Господнього. Навечір’я означає переддень церковного торжества. Різдвяний та Хрещенський святвечори є дуже схожими за богослужінням, адже до кінця ІV століття святкування Різдва Христового і Богоявлення звершувалося в один день. В цей час святкування події Різдва Христового було виокремлене і перенесене на інший день з метою підкреслити значення народження по плоті Сина Божого та викоренити язичницький звичай поклонятися сонцю, як богу», - йдеться у дописі ПЦУ у Facebook.

За благочестивою церковною традицією віряни сьогодні дотримуються посту та беруть участь в богослужіннях.

У цей день, після Божественної літургії за чином святителя Василія Великого, священнослужителі звершують особливий чин Великого освячення води. Згідно з церковним  уставом цей чин звершується як у Хрещенський Святвечір, так і в самий день свята Богоявлення. Освячена вода є носієм благодаті Божої та великою святинею (грецькою – агіасма). Повернувшись із храму, вірні окроплюють святою водою власні оселі та рідних, споживають її з вірою на зцілення душевних і тілесних хвороб.

Згодом вся родина сідає за стіл до святої вечері. У ці дні люди навідуються одне до одних, аби привітати зі святом, зокрема через щедрівки та колядки звіщають про радість свята. Проте в цьому році через пандемію ці відвідини не будуть такими масовими.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати