Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАСА розмістило штаб-квартиру нової місячної програми в Алабамі

18 серпня, 19:44
Фото: Reuters

Директор американського аерокосмічного агентства НАСА Джим Брайденстайн заявив в п'ятницю, що штаб-квартира нового місячного проекту США буде розміщена в Центрі космічних польотів імені Маршалла в Хантсвіллі, штат Алабама. Сполучені Штати планують відправити своїх астронавтів на Місяць в 2024 році.

Брайденстайн повідомив про це в Хантсвіллі в присутності місцевих законодавців, передає Голос Америки

Ця новина, яка має на увазі появу нових високооплачуваних робочих місць і підвищення престижу штату, засмутило законодавців з Техасу, які переконували НАСА в тому, що центр управління нової місячної програми повинен бути заснований в Центрі космічних польотів в Х'юстоні.

«Система посадки [на Місяць] буде запущена з Центру космічних польотів імені Маршалла - прямо звідси, з Хантсвілл, штат Алабама», - заявив глава НАСА. Він пояснив це рішення тим, що саме тут, в Хантсвіллі півстоліття назад були створені модулі апаратів для висадки астронавтів в рамках першої місячної програми «Аполлон».

У розробці та виробництві компонентів місячного космічного корабля візьмуть участь приватні компанії, включаючи SpaceX Ілона Маска, Lockheed Martin Corp і Blue Origin, яка належить мільярдерові Джеффу Безос. НАСА прийме остаточне рішення про те, хто буде задіяний в програмі, в кінці цього року, після проведення відповідного конкурсу.

Брайденстайн ще в травні розповів, що нову місячну програму вирішили назвати «Артеміда» в честь давньогрецької богині полювання, сестри-близнюка бога Аполлона. Глава НАСА попросив Конгрес збільшити бюджет аерокосмічного агентства на 2020 фінансовий рік на 1,6 млрд доларів. Велика частина цих коштів буде витрачена на будівництво системи для висадки астронавтів на місячну поверхню.

У загальному і цілому нова місячна місія обійдеться США в суму від 20 до 30 млрд доларів в найближчі п'ять років.

Віце-президент Майк Пенс в травні повідомив, що НАСА планують знову доставити астронавтів на Місяць в 2024 році. Раніше влада країни намічали старт місячної програми на 2028 рік. Дональд Трамп в червні закликав НАСА сфокусуватися на «більш грандіозних» ініціативах, наприклад, на реалізації польоту до Марса. Раніше президент висловлювався на підтримку розвитку місячної програми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати