Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Чернігівщині поменшало ще на одного Леніна

18 листопада, 16:59
Фото Олександр Ясенчук

У прикордонному районі Чернігівщини, який межує з Республікою Білорусь та Російською Федерацією – в райцентрі Городня, звалили пам’ятник Леніну.

«Активісти чернігівської Самооборони на прохання місцевих мешканців у цивілізований спосіб зняли з центру Городні постамент Леніну, - каже один із керівників обласної Самооборони Олександр Ясенчук. – Ми підігнали кран і зняли Леніна. Це ненормально, коли в країні, яка чи не найбільше в світі постраждала від комунізму стоять пам’ятники людині, яка була організатором масових убивств і на довгі роки позбавила наш народ державності».

За словами активіста, обійшлося без ексцесів. Ніхто з місцевих комуністів не вийшов захищати «вождя світового пролетаріату». Поваленого Леніна активісти залишили в центрі. Зауважимо, що місцева влада не ухвалювала рішення про демонтаж пам’ятника Леніну, який стояв на обліку, але не є пам’яткою архітектури.

У вітчизняному законодавстві, зокрема у Законі України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», Указі Президента України від 28 березня 2007 року «Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні», Указі Президента України «Про заходи у зв'язку з Днем пам'яті жертв голодоморів» від 25 вересня 2008 року та Указі Президента України від 12 червня 2009 року «Про додаткові заходи щодо вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні» передбачено «вжити в установленому порядку заходів щодо демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків,  присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні та політичних репресій». Тож свої дії активісти розцінюють як захист конституційного ладу та реакція на бездіяльність місцевих органів влади.

Віталій НАЗАРЕНКО

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати