Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США вийшла книга про Майдан

19 лютого, 13:56
Фото: Голос Америки

«Українська ніч. Інтимна історія революції», - книжка з такою назвою про Майдан вийшла нещодавно на американський ринок.

Про це повідомляє Голос Америки.

Її авторка, професор Єльського університету Марсі Шор каже, що в час Революції Гідності хотіла якимось чином підтримати Україну, бодай розказати Заходу правду зсередини. Таким чином і з’явилась книжка про будні простих українців під час Майдану. Наразі Марсі Шор подорожує країною зі своїм виданням.

«Чи знаємо ми українську ніч?» цими словами російського поета Маяковського починає свою книгу про Майдан американська професор Марсі Шор. Каже, хоча Маяковський позичив фразу «Українська ніч» у Гоголя, назвою книжки авторка завдячує українському солдату, який незадовго до смерті прочитав вірш «Українська ніч» для проекту документального кіно.

Саме на Майдані, каже авторка, вона відчула, як фізично вимірюється час. Перед тим, як наступала ніч, люди боялися заснути, щоб не прокинутися у зовсім іншому світі, згадує Марсі.

Ця книжка – не лише про Україну, це про цінності цивілізованого світу, вважає співробітниця аналітичного Центру Вудро Вілсона доктор політичних наук Лідія Зубицька:

 «Ця тема торкається не просто українських реалій, вона торкається загальнолюдських реалій, реалій захисту прав людини, захисту людської гідності, бажання не втратити порозуміння, яке переходить всі можливі етнічні, мовні, та інші розбіжності, які ми бачимо. Ці розбіжності існують так само і в американському суспільстві. [...] Момент об’єднання і захист демократії важливий не лише для українців, але і для американців, і для всього людства».

З нею погоджується професор Північно-Іллінойського університету Кристін Ворбак. Каже, книжка про пересічних українців у час революції, допоможе американцям зрозуміти зовнішньополітичну роль США:

«Англомовні люди – це аудиторія яка небагато знає про Україну, і можливо має стереотипні уявлення, що Україна – це більш як Росія. Добре, щоб вони прочитали, чому українці хочуть рухатися у напрямку ЄС, це критично важливо. Вона дає відчуття, що ми – люди – можемо щось робити у складні часи, зараз для нас у США є дуже важливим сигналом»

Американські оглядачі називають її «книжка про революцію зсередини». Авторка каже, що писала лише про тих, кого могла зрозуміти, тому тут немає про Януковича та його прихильників. Марші Шор згадує найемоційніший для її самої момент книжки:

«У книжці йдеться про одного студента, його звати Міша, він з Києва. Він – не із заможної родини, єдиний чоловік у сім’ї. У нього є бабуся, мама і 10-річна сестра. Міша – худорлявий, молодий хлопець, такий собі книголюб (bookish). Він готувався до своєї докторської і зовсім не виглядав, як боєць. І він йде на Майдан, де стріляють. Йому дзвонить мама, благає прийти додому. Йому дзвонить бабуся, просить прийти додому. І він думає в цей момент, що напевне його зараз вб’ють. Настає момент, коли беркутівець цілиться у нього. І в цей момент втручається натовп. І моє серце розбивалось за його матір. Хоча мої двоє дітей значно молодші, я думала, що на її місці я б втратила розум».

 

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати