Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці вперше в Україні презентували інклюзивну виставу

19 лютого, 13:24
Фото надано автором

«Пори року, або Yes I can» – інклюзивна вистава, яка об’єднала на одній сцені дівчат з порушенням опорно-рухового апарату, нечуючих і слабозрячих, а також професійних танцівників, співаків та людей поважного віку. Загалом більше сотні артистів взяли участь у прем’єрі, яка вчора, 18 лютого, зібрала у стінах Вінницького музично-драматичного театру кілька сотень глядачів. Побідного дійства вінничани ще не бачили, а тому в залі не було, де яблуку впасти. На прем’єрний показ спеціально приїхали люди з інвалідністю з сусідніх областей.

Ідея поставити інклюзивний спектакль належить громадській організації «Гармонія» та колективу танцювальної студії «Болеро». Реалізувати її вдалося за підтримки Британської ради, розповідає режисер-постановник вистави Тетяна Чистякова. Каже, що працювати з артистами було в задоволення і жодних труднощів не виникало, бо всі вони люблять танцювати.

«Репетиції у дівчат із центру «Гармонія» тривали більше року. Тренування проходили двічі на тиждень. Труднощів із рухами не виникало, бо дівчата дуже старалися, – визнає Тетяна Чистякова, – Ми підготували вісім різних танців – вальс, танго, диско та сучасні жанри. За допомогою танцю прагнули показати усі пори року – Різдво, сніг і мудрість зими, щебетання пташок і розквіт навесні, карнавальні запальні танці влітку. З художнім доповненням допомогли професійні танцівники та співаки. Хоча танцювали і старші люди, яким 50 років. А у фіналі всі разом заспівали пісню із сурдоперекладом. Емоції переповнюють.  Це було феєричне дійство, яке надовго запам’ятається вінничанам та гостям міста».

Мета спектаклю – надихнути людей з інвалідністю повірити в себе та впевнено йти до мети, бо насправді всі бар’єри в нашій голові, а не в дійсності, переконана урядова уповноважена з прав людини з інвалідністю, голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

«Танець не має меж – і сьогоднішня виставка є свідченням цього. Зала повна. І оце відчуття єднання та сльози радості настільки щирі й справжні, що хочеться жити, діяти, творити, – каже Раїса. – Переконана, що це лише початок. Попереду будуть нові зустріч, виступи і концерти. Наші артисти вже планують гастролювати і ми, всі разом, їх підтримаємо, аби уся Україна бачила, як можна долати бар’єри. Я дякую авторам ідеї спектаклю Тетяні Чистяковій та Ірині Борзовій. Рівно рік дівчатам знадобилося, щоб його поставити. Вінниця – це те місто, де можна рости і розносити добро по всій Україні».

Усі зібрані кошти від продажу квитків будуть направлені на придбання спеціальних візків для танців. Вартість одного складає щонайменше 26 тисяч гривень.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати