Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Рівненщині вшанували загиблих у битві під Гурбами

19 квітня, 16:51
Фото з відкритих джерел

На Рівненщині вшанували повстанців, які загинули в битві під Гурбами. Вона стала наймасовішою в історії УПА. Бій відбувався у великодні дні в 1944 році на кордоні Рівненської та Тернопільської областей поблизу села Гурби Здолбунівського району. Дослідники вважають, що він був гідний спартанського. Адже 35-тисячному війську НКВС протистояли  приблизно 5 тисяч українських повстанців. Радянське командування мало на меті витіснити з лісів українських повстанців і розбити їх. Але цього зробити не вдалося. Воїни УПА прорвали оточення і зуміли вивести майже три тисячі бійців. Проте там залишилися селяни, тяжкопоранені, медсестри. Усіх їх жорстоко вбили.

Пам’ять повстанців,  загиблих під Гурбами вшановують щороку. Цьогоріч там відслужили панахиду, а потім співали повстанських пісень.

«У цій битві зійшлося 5 тисяч бійців УПА, частина із яких була свіжомобілізована і не мала зброї, та 35 тисяч НКВСівців. Там була і танкова бригада, і артилерія, і авіація, і бронепоїзд. Мова йде про надійні і відбірні частини. Прикметно, що перед подіями у Гурбах вони виселяли чеченців із рідних місць. Тобто з одного боку були до зубів озброєні радянські війська, а з іншого – напівозброєні бійці УПА. Взагалі про «бандерівців» радянська влада розповідала, як про сокирників, які стріляли з-за кутка іржавою кулею. Натомість у битві під Гурбами вийшло з точністю навпаки. Взагалі його мета полягала в тому, щоб знищити повстанців. Тому й бій був відкритий. Але радянське командування прорахувалося, - коментує історик, дослідник Гурбенської битви Олег Тищенко. – Річ у тім, що курінні командири УПА були дуже досвідчені і дали добру відсіч. Взагалі битва точилася на площі у 10 квадратних кілометрів. Це була кругова оборона, адже повстанців взяли в кільце. Упродовж трьох днів велися дуже інтенсивні бої. Вважається, що з боку НКВСівців загинуло 700 чоловік,  було підбито 5 танків. Тим часом, за свідченням самих повстанців, вони втратили 365 бійців. Але це не враховуючи поранених, які були в польовому госпіталі, медсестер, які не захотіли їх залишати та цивільного населення.  Взагалі щодо втрат, то з боку радянських військ вони, найімовірніше, були вдвічі більшими, ніж ті, про які заявили, а з боку повстанців загиблих було більше у півтора рази. Більшовики називали операцію успішною, бо, мовляв, розбили банду українсько-німецьких націоналістів.  А повстанці вважали бій трагічним, але переможним, адже дієздатні сили вдалося зберегти. Поле бою залишилося за більшовиками, але армія повстанців не була розбита. Їх не знищили».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати