Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці презентували півсотні робіт Івана Марчука за участі автора

19 квітня, 22:51
Фото надано автором

До другої річниці відкриття Почесного Консульства Республіки Молдова у Вінницькому обласному художньому музеї відбулася презентація персональної виставки «Голос моєї душі» художника Івана Марчука. Відкриття експозиції відбувалося за участі автора, який попри свою світову славу на Вінниччині прибув вперше, «бо раніше не запрошували», – відзначив художник. Вінничанам Іван Марчук представив 54 твори живопису та графіки, які були створені з 1974 по 2019 роки. Усі роботи виконані у авторській техніці, яку художник називає «пльонтанізм», від слів «плести», «пльонтати». Її роботи створені з тонких і коротких мазків, ніби з густо переплетених ниток.

«За своє життя я написав тисячі робіт, які розлетілися як пташки по всьому світу, розповідаючи людям про України. Багато років я наполегливо працював. У моєму календарі не було свят, лише чорні дати. Та зараз я мало працюю, бо для натхнення потрібен спокій і тиша, яких в Україні я наразі знайти не можу, – відверто відзначає Іван Марчук. – До моєї майстерні часто заходять люди, різні за статками та впливами. Усім їм я розповідаю про музей Ван Гога в Амстердамі, який відвідує весь світ і мільйони щоденно пливуть у місцеву казку. То зробіть музей Марчука, якого знає весь світ, щоб в Україну приїздили туристи як в Амстердам і привозили гроші! Ніхто мене чує. Не хочуть. Хоча Україна народжує найбільше талантів на квадратний метр у світі, але кожна квітка потребує, щоб її поливали, щоб вона проростала, цвіла і дарувала людям свою красу. Потрібно шукати ґрунт для того, щоб такі таланти проросли».

Художник подякував дипломатам і представникам вінницької влади за можливість презентувати свої роботи у Вінниці. І дещо розчулився, коли голова Вінницької ОДА Валерій Коровій вручив йому свідоцтво та нагрудний знак «Кращий художник» за особистий внесок у розвиток культури і мистецтв. Це відзнака, якою громадська організація «Кращий художник» щороку відзначає переможців міжнародного пленеру з однойменною назвою та нагороджує митців, які здійснили вагомий внесок у популяризацію української культури у світі.

Також з нагоди відкриття виставки Івана Марчука Вінницька дирекція АТ «Укрпошта» в рамках проекту «Власна марка» випустила ексклюзивну марка із зображенням картини митця. Для проведення урочистої церемонії погашення марки були виготовлені конверти з портретом художника, які усі почесні гості та Іван Марчук погасили спеціальний штемпель «Музею української марки», що розташований у Вінниці.

«Ми щасливі, що до річниці відкриття нашого консульства у Вінниці маємо можливість презентувати вінничанам і не тільки (бо на виставку приїжджатимуть люди і з сусідніх областей) творчість легендарного художника сьогодення Івана Марчука. Це неймовірна подія, яка має велике значення для культурного життя Вінниці. Сьогодні містяни отримали унікальну можливість поспілкуватися із живим генієм, якого знають на п’яти континентах і яких приїхав до Вінниці, щоб показати нам Україну, з її сутністю, з її смислами», – резюмував Почесний консул Республіки Молдова в місті Вінниця Михайло Куницький.

Вінничани та гості міста мають можливість відвідати виставку генія сучасності Івана Марчука «Голос моєї душі» до 19 травня поточного року. Вхідний квиток у музей для дорослих коштує 20 гривень, для дітей – 10 грн.

Довідка «Дня»: Іван Марчук – один з найвідоміших митців України. Він єдиний потрапив до списку ТОП-100 найвизначніших геніїв сучасності, опублікованого британською газетою The Daily Telegraph. У 1989 році Іван Марчук був змушений емігрувати за кордон. Тривалий час мешкав у Австралії, Канаді та США, у 2001 році після теракту 11 вересня у Нью-Йорку повернувся до України. За понад 50 років творчої діяльності художником було проведено близько 150 виставок на 5 континентах світу. Одну з останніх його експозицій у Національному музеї «Київська картинна галерея» за три тижні, відвідало понад 15 тисяч осіб, що стало рекордом для музею за останні роки.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати