Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До Львова привезли ікони намальовані на ящиках зі снарядів (фото)

19 червня, 22:50

У львівському музеї етнографії та художнього промислу відкрилася виставка Олександра Клименка та Софії Атлантової «Passiones/Страсті». Усі представлені на ній ікони подружжя малювало на дошках із ящиків з різних типів снарядів для зброї.

Свій проект подружжя започаткувало для того, щоб привернути увагу громадськості до війни на Сході України. Адже вона ще й досі там триває і чи не кожен день пожинає свої страшні плоди. А ідея малювати ікони на дошка з-під набоїв прийшла до Олександра Клименка, коли він побачив ці дошки на одній із військових баз. Вони йому дуже нагадали ті, на яких пишуть ікони.

Відтак символ смерті, як каже автор, став символом життя. Але не тільки символічно. Написані подружжям ікони справді рятують людські життя. Адже отримані від їх продажу кошти ідуть на фінансування Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, найбільшого недержавного медичного проекту на Донбасі. Завдяки цьому арт-проекту шпиталь отримав близько 5 мільйонів гривень.

Сама експозиція складається із двох частин – «Страсті Христові» і «Богородична ікона». Свої ікони художники пишуть у традиціях візантійського, давньоруського та українського середньовічного іконописного мистецтва. Більшість «матеріалу» на якому пишуть свої ікони вони отримують саме із Сходу України.

Художники із «Passiones/Страсті» за чотири роки уже об’їздили 40 міст на майже усіх земних континентах. Експозиція у Львові виставлятиметься місяць. Після цього, скоріш за все, вона помандрує в Америку.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати