Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трамп назвав Москву і Пекін головними загрозами для США

19 грудня, 09:16
Фото Reuters

Президент США Дональд Трамп заявив про те, що Америка повинна бути сильною, інакше її слабкістю можуть скористатися Росія і Китай. Така думка міститься в стратегії національної безпеки США, яку він представив у своїй промові у Вашингтоні, передає BBC.

"Перед нами - держави-суперниці, Росія і Китай, які прагнуть кинути виклик американському впливу, цінностям і багатству", - сказав Трамп.

Сам текст стратегії опублікований на сайті Білого дому. З нього випливає, що Москва і Пекін зацікавлені в тому, щоб зробити економіки менш вільними і менш чесними, збільшувати свої армії, контролювати інформацію і інтернет-дані, щоб тим самим контролювати громадську думку і нарощувати свій вплив.

У той же час нова стратегія США базується "на чотирьох стовпах":

  •     протистояння ісламському тероризму і контроль над іміграцією;
  •     енергетична самостійність, економічна безпека, перегляд "нечесних торговельних угод, відстоювання авторських прав";
  •     повна модернізація армії, створення мільйонів робочих місць в оборонній сфері та "мир завдяки силі";
  •     розширення американського впливу в світі.

Як відомо, Дональд Трамп постійно підкреслює важливість питань безпеки для США, особливо в протистоянні з Росією і Китаєм. Так, 12 грудня ним був підписаний закон про оборонний бюджет країни на 2018 рік. Документ передбачає надання Україні фінансової допомоги у розмірі 350 млн дол. для стримування російської агресії. Крім того, 4,6 млрд дол. будуть надані союзників Сполучених Штатів в Європі для протидії Росії. При цьому загальний обсяг військового бюджету США на 2018 фінансовий рік склав 692 млрд дол. Для боротьби з Китаєм американці воліють використовувати економічні важелі.

Нагадаємо, США наклали вето на резолюцію ООН про скасування рішення президента США Дональда Трампа щодо проголошення Єрусалима столицею Ізраїлю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати