Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підсумки одинадцятого дня ХХІІІ зимових Олімпійських ігор

20 лютого, 19:01
Фото Reuters

Згідно з програмою одинадцятого дня змагань у Пхьончхані спортсмени розігрували п’ять комплектів нагород, зокрема у біатлонному міксті, лижному двоборстві, фігурному катанні, фристайлі та шорт-треку. Тож яким був цей змагальний день, читайте у нашому огляді.

Біатлонні надії не справдилися

Сьогодні відбулася перша біатлонна командна гонка – у змішаній естафеті, де брала участь і команда України. Розганяла гонку Ірина Варвинець, наступною дистанцію долала Юлія Джима, чоловічий етап починав Дмитро Підручний, а завершав Артем Прима. Усі українські спортсмени впоралися із роботою на вогневих, використавши сумарно п’ять додаткових патронів, проте вчергове програли ходом своїм суперникам і як наслідок – опинилися на сьомій позиції, програвши Норвегії та Німеччині, які сьогодні побували на штрафному колі.

До останньої передачі естафети лідирували німці із солідним гандикапом у майже тридцять секунд. Але Арнд Пайффер не зміг втримати цей показник, поступившись французам, а на останньому вогневому ще й пішов на коло штрафу. Із штрафного кола Пайффер вийшов разом з італійцем Домініком Віндішем, з яким і вів запеклу боротьбу на дистанції за «бронзу». Коли на фінішній прямій здавалося, що спортсмени вийдуть на паралельні прямі, Домінік в останній момент застрибнув у коридор, яким збирався іти Пайффер. Німець з останніх сил спробував піти на обгін, проте шансів обійти італійця в нього вже не було. Тож Німеччина втратила подіум, а Італія здійнялася на третю сходинку п’єдесталу.

Та не німці єдині, хто сьогодні провально стріляв. Норвежка Тіріль Екгофф провалила стійку і теж була вимушена долати штрафне коло. Але її потужні партнери по команді Йоганнес Бо і Еміль Свендсен змогли надолужити втрачене і без зайвих проблем стати срібними призерами міксту. Перемогу здобула Франція, яка до етапу Мартена Фуркада йшла в призах, але з певним відставанням від лідерів. Фуркад у своєму стилі без проблем вивів збірну на першу сходинку та навіть вчергове фінішував із прапором своєї країни.

Призи для Абраменка

Ще напередодні Олімпійських ігор міністерство молоді та спорту України пообіцяло зберегти для призерів головного старту чотириріччя призові на рівні літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро – 125 тисяч доларів за «золото», 80 тисяч за «срібло» і 55 тисяч за «бронзу». Сьогодні ж міністр Ігор Жданов оприлюднив наказ про виплату зазначеної суми призових нашому олімпійському чемпіону Олександрові Абраменку. Проте спортсмен отримає грошову винагороду не лише від держави. Український бізнесмен, меценат Павло Фукс згідно з анонсованою програмою мотивації для спортсменів, що виступають за Україну в Пхьончхані, пообіцяв виплатити Абраменкові та його тренеру Енверові Аблаєву по 50 тисяч доларів кожному.

Пасічник виступив найкраще в кар’єрі

Відбулися старти у лижному двоборстві. Єдиним представником України в цьому виді став Віктор Пасічник. У першій дисципліні (середній трамплін + десять кілометрів вільним стилем) наш співвітчизник повторив своє найкраще досягнення, посівши 30-у сходинку. А у сьогоднішньому старті Пасічник перевершив власне досягнення. Змагання у стрибках з трампліна спортсмен завершив на 21-ій сходинці. При такому розкладі сил українець міг навіть поборотися за місце в двадцятці кращих. Але десятикілометрову дистанцію Віктор Пасічник пройшов не найкращим чином, опустившись на підсумкову 23-ю позицію. Переможцю українець програв дві хвилини 47.1 секунди. Таким чином 25-річний спортсмен оновив свій особистий рекорд у двоборстві.

А от весь комплект нагород завоювали німці, які влаштували справжню зарубу на фініші дистанції. Фініш німецького тріо був у інтервалі, меншому за секунду. Перемогу святкував Йоганнес Рідцек, для якого це перша індивідуальна медаль і дебютне «золото» Олімпіади. «Срібло» у Фабіана Рісле, котрий відстав на 0,4 секунди. Бронзова нагорода у Еріка Френцеля, що на звітній олімпіаді здобуває вже другу медаль – до «золота» на нормальному трампліні він поклав ще «бронзу» з великого. Останньою у програмі лижного двоборства стане командна першість.

Довільні танці без українців

Канадська пара Тесса Верчу – Скотт Мойр стали володарями олімпійських медалей у фігурному катанні. Уперше вони стали олімпійськими чемпіонами на домашніх Іграх у Ванкувері. І ось через вісім років повторили свій успіх. За підсумками довільного танцю Верчу і Мойр не лише взяли «золото», але і здобули рекордну суму балів у короткій та довільній програмі  – 206,07.

Головні суперники канадців, пара із Франції Габріела Пападакіс і Гійом Сізерон, після довільної програми зберегли другу позицію і завоювали срібну  медаль, поступившись канадцям за сумою двох програм 0,79 бала. А «бронза» дісталася американцям Алексу і Майї Шибутані. Ще один дует зі Сполучених Штатів Америки Медісон Хаббелл і Зак Донох’ю, які після короткої програми посідали третє місце, не змогли зійти на подіум: під час виступу було падіння, що опустило їх на четверте місце.

Нагадаємо, що український дует  Олександра Назарова і Максим Нікітін не змогли пробитися до наступного етапу змагань, набравши у короткій програмі 57.97  бала.

Фристайлістки визначили кращих

Розіграли комплект нагород і у жіночому фристайлі у дисципліні хафпайп. Золоту медаль виборола канадійка Кессі Шарп (95,80 очок), яка до цього була чемпіонкою європейських Х-ігор у 2016 році. «Срібло» до своєї скарбнички поклала досвідчена 33-річна французька фристайлістка Марі Мартіно з результатом 92.60 очок. До речі, у цій же дисципліні на Олімпійських іграх у Сочі спортсменка теж підіймалася на другу сходинку п’єдесталу. Трійку лідерів замкнула Бріта Сіґурні, для якої це перша медаль у кар’єрі.

Запекла естафета шорт-треку

У Пхьончхані завершився фінальний забіг у жіночій естафеті з шорт-треку на дистанції 3000 метрів, де перемогу здобула команда Південної Кореї. Четвірка у складі Шим Сук Хі, Чхве Мін Чон,  Кім Е Цзинь та Кім А Ран подолала дистанцію за 4 хвилини 07.361 секунди. «Срібло» на рахунку команди Італії у складі Аріанни Фонтани, Лучії Перетті, Чечілії Маффей та Мартіни Вальчепіни. Дві інші команди, що брали участь у фіналі «А», були дискваліфіковані. Натомість бронзовим призером стали нідерландки, які тріумфували у фіналі «В». Варто зазначити, що Сюзанн Шултінг, Яра ван Кергоф, Лара ван Рейвен і Йорін тер Морс пройшли дистанцію у фіналі «В» із часом, що оновив світовий рекорд – 4 хвилини 3.471 секунди.

За підсумками одинадцяти змагальних днів у медальному заліку залишається лідером Норвегія, у якої одинадцять золотих, десять срібних і вісім бронзових медалей. Випереджають норвежці німців, у яких така сама кількість «золота», лише за кращим показником срібних і бронзових нагород. Трійку лідерів замикає Канада, що має вісім медалей найвищого ґатунку, п’ять срібних і шість бронзових. Україна залишається вісімнадцятою. Завтра розіграють сім комплектів нагород та «бронзу» у жіночому хокеї.

Богдан Проскуров

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати