Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ізраїль готується до запуску свого першого космічного апарату на Місяць

20 лютого, 21:19
Фото: spaceil.com/mission/

22 лютого, ракета американської аерокосмічної приватної компанії SpaxeX вперше нестиме на орбіту те, чого ніколи раніше не переносила – космічний корабель, що направлятиметься на Місяць.

Про це повідомляє The Verge.

На борту ракети буде розміщено ізраїльський космічний апарат, який мандруватиме в космосі протягом наступних двох місяців, а потім спробує приземлитись на місячну поверхню. У випадку якщо приземлення буде успішним, це стане першим випадком, коли апарат зроблений переважно за приватний кошт, приземлиться на Місяць або інше планетарне тіло.

Космічний апарат називається Beresheet. Його створила ізраїльська некомерційна організація SpaceIL яка є пережитком конкурсу Google Lunar X Prize, міжнародного конкурсу, створеного для відправки першого посадкового апарату на Місяць. В той час, як сам конкурс завершився без визначення переможця, SpaceIL – його фіналіст, продовжував працювати над своєю місією.

Якщо Beresheet вдасться досягти поверхні Місяця, його місія буде нетривалою і триватиме орієнтовно два дні. Космічний апарат збиратиме зображення та передаватиме їх на Землю. Також до його задач входить вивчення магнітного поля Місяця за допомогою бортового магнітометра. Beresheet приземлиться в кратері Mare Serenitatis (Море Ясності), де, як передбачається, є магнітні аномалії. Крім того, Beresheet повинен буде «стрибнути» на інше місце, продемонструвавши здатність переміщатися поверхнею Місяця подібним чином.

Видання зазначає, що ця місія є не надто надійною, але якщо все піде за планом, Ізраїль вперше доставить свій прапор на супутник Землі. Також це стане першою приватною місією на місячну поверхню.

Загальний бюджет місії складає $90 млн, з яких лише $2 млн було надано урядом Ізраїлю.

«Ми першопрохідці, – заявили у SpaceIL. – З крихітною країни Ізраїль з мінімальним бюджетом ми маємо намір виконати те, що до цього зробили всього три наддержави».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати