Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У День Незалежності франківські актори зіграють "Націю" на карпатській вершині Піп Іван

20 серпня, 11:33

У День Незалежності України актори Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка на кількох майданчиках будівлі колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван зіграють виставу "Нація" за однойменною книгою Марії Матіос.

Про це повідомляє Суспільне.

Це спільна робота Франківського драмтеатру та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

"Будемо грати для всієї нації. Це буде молитва у День Незалежності за тих, які загинули за нашу націю, і за тих, які живуть сьогодні і творять майбутнє нації", — розповідає Суспільному керівник драмтеатру Ростислав Держипільський. — Наша вистава має назву "Недосяжна нація". У День Незалежності України ми присвячуємо її мільйонам невинно убієнних українців, які знаходилися у ті чи інші історичні часи по різні сторони барикад. Але ми не кажемо сьогодні лише про минуле, ми кажемо сьогодні й про майбутнє".

Астрономічна обсерваторія колишнього Варшавського університету на горі Піп Іван — це найвищий високогірний об'єкт України. Піп Іван - вершина Українських Карпат, висота якої 2 022 метрів. Її збудували у 1936-1938 роках.

"Ця будівля є свідком тих подій, які описувалися у книзі Марії Матіос. Чому б не використати цей майданчик для нового соціального проєкту, який би став арт-проєктом. Ми говоримо про будівлю на горі Піп Іван, але бачимо, як можна використовувати цей, на перший погляд, вузький науковий проєкт для потреб суспільства, - каже ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. — І він (проєкт) виходить уже за межі України. Тому підтримав ідею Ростислава Держипільського, оскільки і сама тематика, і місце, і подія як ніколи відповідає саме цій ідеї".

Обрали саме цю виставу невипадково, бо на думку організаторів, саме вона і є символічною молитвою за Україну.

"Сама "Нація" задумувалася не просто як вистава. Десь ми писали, що це — драма-реквієм, десь — що це молитва за Україну. У виставі звучать давні духовні наспіви українські, автентичні пісні. Ми говоримо: "Молитися тут і зараз", — пояснює свій вибір керівник драмтеатру.

Транслюватимуть виставу на каналі Суспільне Карпати, а також на YouTube-каналі Суспільного.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати