Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Малі загинули 10 миротворців ООН з Чаду

21 січня, 12:05
Фото: minusma.unmissions.org

У Малі внаслідок нападу бойовиків 20 січня загинули 10 миротворців ООН з Чаду, щонайменше 25 отримали поранення.

Про це повідомила прес-служба ООН на офіційному сайті.

За даними агентства Associated Press, угруповання, що скоїло напад, пов’язане з Аль-Каїдою.

Миротворчі сили ООН і французькі сили розміщені в північному Малі для боротьби з добре озброєними екстремістськими групами, які вважаються загрозою для безпеки в африканському регіоні Сахель, зазначає агентство Reuters.

Прес-служба ООН також повідомила, що у спеціальній заяві Генеральний секретар ООН висловив співчуття уряду Чаду і близьким загиблих.

«Він бажає якнайшвидшого одужання пораненим і віддає належне відданості справі і мужності чоловіків і жінок, які несуть службу, жертвуючи власною безпекою», - йдеться в заяві, оприлюдненій прес-секретарем Антоніу Гутерріша.

«Це підлий скоординований напад свідчить про рішучість терористів посіяти хаос, - заявив Спеціальний представник Генсека в Малі Махамат Салех Аннадіф. - Воно вимагає негайного, серйозного узгодженої відповіді всіх сил, який дозволив би ліквідувати загрозу тероризму в регіоні Сахель».

Генеральний секретар закликав владу Малі, в також збройні групи, які підписали мирну угоду, докласти всіх необхідних зусиль для того, щоб знайти винних у цьому нападі і якомога швидше залучити їх до відповідальності. Антоніу Гутерріш нагадав, що, згідно з міжнародним правом, нападу на миротворців можуть бути кваліфіковані як військові злочини.

«Генеральний секретар заявляє, що подібні дії не зменшать рішучості Організації Об'єднаних Націй і далі підтримувати народ і уряд Малі в їх прагненні встановити мир і стабільність в країні», - йдеться в заяві, опублікованій від імені Антоніу Гутерріша.

Зазначимо, багатопрофільна комплексна місія ООН зі стабілізації в Малі (МІНУСМА) була розгорнута в 2013 році після збройного заколоту сепаратистів на півночі країни і подальшого за цим військового перевороту. Місія ООН стежить за виконанням умов мирної угоди, допомагаючи зберегти мир, і захищає мирне населення. Операція в Малі - одна з найбільших і найнебезпечніших. У складі цієї миротворчої операції служать приблизно 12 тисяч військовослужбовців і 1700 поліцейських.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати