Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США підготують відповідь на атаку на SolarWinds

21 лютого, 20:19

Білий дім найближчими тижнями визначиться з відповідними заходами на торішню хакерську атаку на американські федеральні відомства, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

"Ми підготуємо відповідні заходи за тижні, а не за місяці", - сказав він в ефірі телеканалу CBS, коментуючи атаку, в проведенні якої Вашингтон підозрює Росію.

Також Салліван наголосив, що йдеться не тільки про введення санкцій.

"Ці заходи передбачатимуть використання як видимих, так і непомітних інструментів. Йдеться не тільки про санкції", - пояснив він.

Раніше в лютому заступник радника президента США з нацбезпеки Енн Ньюбергер заявила, що Білий дім поки не визначив, хто стоїть за масштабною хакерською атакою на компанію SolarWinds.

"Розвідслужби продовжують з'ясовувати, хто стоїть за цим. Поки цей процес не буде завершено, я буду говорити, що за атакою стоять ... дійові особи, ймовірно, російського походження", - сказала вона журналістам на брифінгу у Вашингтоні.

Ньюбергер пояснила, що хакери "вдалися до чималих зусиль, щоб знищити сліди".

"Вважаємо, що на планування операції у них пішло кілька місяців", - додала вона.

За словами радника президента, за останніми даними, від атаки постраждали дев'ять федеральних відомств США, а також близько сотні приватних компаній.

У грудні 2020 року американські ЗМІ повідомили, що хакери, пов'язані з іноземним урядом, зламали системи, що належать міністерству фінансів США, міністерству внутрішньої безпеки, Національному управлінню телекомунікацій і інформації (NTIA) Мінторгу США, а також мережі Пентагону, Міненерго і відомству, яке опікується безпекою в ядерній сфері NNSA. Низка американських офіційних осіб заявили, що за кібератаками, ймовірно, стоїть хакерська група APT29 або Cozy Bear, пов'язана з російською розвідкою.

Пізніше стало відомо, що кібератаку було націлено на IT-компанію SolarWinds з Остіна (штат Техас). Хакери використовували для своїх цілей оновлення, випущені компанією в період з березня до червня цього року для її програмного забезпечення Orion.

Президент США Джо Байден у грудні пообіцяв не залишати без відповіді цю серію кібератак. Також він висловив невдоволення у зв'язку з тим, що його попередник Дональд Трамп так і не визначився, хто стояв за кібератаками і не став на заваді їх проведенню.

Байден тоді наголосив, що станеться, коли США остаточно визначать, хто несе відповідальність за ці кібератаки, у Вашингтона буде багато варіантів дій. Однак Байден не став уточнювати, що саме може зробити Вашингтон.

Зі свого боку, колишній президент США Дональд Трамп заявляв, що недавня кібератака на американські федеральні відомства не така страшна, як про неї повідомляли ЗМІ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати