Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Туреччина відмовилась звільнити суддю трибуналу ООН

21 березня, 10:51
Фото Reuters

Анкара не має наміру виконувати розпорядження Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів(МЗМКТ), що зажадав звільнити суддю Айдина Сефу Акая, затриманого за звинуваченням у причетності до торішньої спроби перевороту.

Про це заявив постійний представник Туреччини при ООН Ферідун Сінірліоглу в листі Раді Безпеки, інформує агентство Aнадолу.

"За словами Сінірліоглу, своєю вимогою МЗМКТ перевищила свої повноваження і її вимога щодо питання Айдина Сефи Акая незаконне", - йдеться у повідомленні.

Як відзначив постпред Туреччини, на суддю не поширювався імунітет, оскільки він був затриманий "за діяння, здійснені поза рамками його діяльності по лінії механізму".

Дипломат нагадав, що Акай заарештований за звинуваченням у причетності до руху FETO, очолюваного мусульманським проповідником Фетуллахом Гюленом, якого Анкара звинувачує в організації спроби перевороту.

Як повідомлялося, сам Гюлен, який наразі мешкає в США, заперечує причетність до путчу. Туреччина вимагає від США екстрадиції Гюлена, визначення про затримання якого 4 серпня 2016 року виніс стамбульський суд.

Спроба державного перевороту в Туреччині сталася 15 липня 2016 року.

Про затримання у Туреччині судді одного з міжнародних трибуналів Організації Об'єднаних Націй Айдина Сефи Акая стало відомо у листопаді 2016-го.

Айдин Сефа Акай був членом палати з п'яти суддів, яка повинна була переглянути вирок колишньому міністрові планування Руанди Огюстену Нгірабатваре. Міжнародний кримінальний трибунал по Руанді засудив його до 30 років позбавлення волі, визнавши винним у заохоченні, підбурюванні, сприянні та виправданні геноциду 1994 року в цій країні. Тоді екстремісти з народу хуту вбили понад 800 тисяч представників народу тутсі, а також помірних хуту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати