Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Витік даних FinCEN files містять дані про сумнівні операції Фірташа, Клюєва та Коломойського

21 вересня, 18:38

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) 20 вересня ввечері розпочав публікацію величезного масиву даних FinCEN - підрозділу Мінфіну США з боротьби з фінансовими злочинами, і серед 20 перших фігурантів у ньому опинилися троє з України: Дмитро Фірташ, Андрій Клюєв та Ігор Коломойський.

"SARs (звіти про підозрілу активність) відображають заклопотаність фахівців із комплаєнсу і не обов'язково вказують на злочинну поведінку чи інші правопорушення", - уточнює ICIJ, додаючи, що зазначені категорії "корупція" або "шахрайство" також не обов'язково свідчать про неправомірну поведінку.

Зокрема, в матеріалі консорціуму стосовно Фірташа йдеться про файли 50 банків із 38 SARs та 756 транзакцій на загальну суму $2,37 млрд у період із 2003-го до 2017 року.

У розділі про Клюєва наведено інформацію про 65 банків, 5 SARs, 752 транзакції на $244,9 млн у 2010-2015 роках, а про Коломойського - відповідно, про 34 банки, 13 SARs, 277 транзакцій на $308,6 млн у 2012-2017 роках.

Агентство "Слідство.Інфо", яке входить до ICIJ, уточнило, що доступ до документів FinCEN отримало американське видання BuzzFeed, яке вже поділилося ними з колегами з ICIJ, і 400 журналістів із 88 країн світу майже півтора року досліджували та перевіряли підозрілі транзакції на загальну суму $2 трлн.

"Серед операцій, які американське відомство вважає підозрілими, спливають компанії, пов'язані з Коломойським, Ахметовим, Клюєвим та іншими відомими українцями. Журналістські розслідування стосовно них публікуватимуть найближчими днями і тижнями виданнями у всьому світі", - повідомила в першому матеріалі про FinCEN files головний редактор "Слідства.Інфо" Анна Бабінець.

За оцінкою ВВС, це просочення інформації можна порівняти з "панамським" і "райським" досьє, вона містить відомості про можливе відмивання грошей і обхід санкцій через найбільші банки світу в період до 2017 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати