Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці майже пів тисячі монахів провели всеукраїнську Прощу

22 лютого, 20:49
Фото надано авторкою

Близько пів тисячі монахів та монахинь Української Греко-Католицької Церкви приїхали сьогодні, 22 лютого, до Вінниці на велику всеукраїнську Прощу монашества. Її організували до Дня богопосвячених осіб. Спершу у храмі Покрови Пресвятої Богородиці відбулася божественна літургія. А потім спільною ходою, співаючи молитви, учасники й учасниці пройшли до центру міста, де поклали квіти до скульптури Папи Римського Івана Павла ІІ на знак вшанування його пам’ять та з нагоди 100-річчя від дня народження.

Чернеча хода відбулася у Вінниці відбулася вперше. Головна її мета полягала в тому, щоб прочани поєдналися із народом у пошуку ціннісних орієнтирів, відзначив настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці, отець Григорій Рогацький. Адже у час великих викликів, які нині постали перед світом й державою, церква має бути з народом.

«Попередньо на прощу зголосилося 300 осіб, але у підсумку виявилося більше, маємо майже пів тисячі учасників. Під час походу ми молилися за Україну, свободу, мир та спокій, за державну та церковну владу, за єдність у народі, за солдатів, які боронять наш край та за всіх, хто віддав своє життя за церкву і Україну, – каже отець Григорій Рогацький. – Така піша хода це складова Прощі, вона присвяченні свідченню того, що монахи, богопосвячені особи, разом з народом, тобто мають такі самі думки, переживання і побоювання. Ми несли квіти до статуї Івана Павла ІІ і його мощі, які перебувають у нашому храмі. Прикласти до них мали можливість усі охочі».

Як писав «День», окрім божественної літургії і чернечої ходи, у програмі була передбачена лекція військового капелана, науковця отця Андрія Зелінського. Послухати його мали можливість не лише прочани храму, а й усі охочі. Вхід до храму був вільний. Говорив капелан про головні аспектів богопосвяченого життя в контексті викликів сучасності, орієнтирів та цінностей. Після бесіди прочанам презентували свою виставу аматорський театр «Алетея».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати