Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Справа Гонгадзе»: поховати, не значить забути

22 березня, 17:00

На території церкви Миколи Набережного на Подолі у Києві поховали вбитого у 2000 році журналіста, Героя України Георгія Гонгадзе.

Труна була закритою і вкритою зверху двома прапорами – українським та грузинським.

Попрощатися із Г.Гонгадзе прийшли народні депутати, політологи, журналісти і діячі української культури.

Як зазначають представники сім’ї Гонгадзе, крапка у слідстві щодо вбивства Георгія Гонгадзе не ставиться, і вони сподіваються, що всі винні будуть покарані.

Дружина та найближчі родичі Георгія Гонгадзе відмовились від коментарів.

Всі ці роки газета «День» проводила власне журналістське розслідування у відомій і резонансній "справі Гонгадзе". Наші журналісти, зокрема редактор відділу політики Іван Капсамун, не пропускали практично жодного засідання суду у цій справі, зайнявши принципову позицію — вимагати від влади покарати не лише виконавців, а й замовників резонансного убивства. За підсумками розслідування минулого року у Бібліотеці газети «День» вийшла окрема книга  «Котел», або Справа без терміну давності», упорядником якої виступив Іван Капсамун.

Пропонуємо вашій увазі ще раз перечитати знакові тексти «Дня» у «справі Гонгадзе-Подольського». Поховати, не значить забути…


Тектонічні зсуви у «справі Гонгадзе»

Олексій ПУКАЧ: «Представники Генпрокуратури і суддя Андрій Мельник змушували мене назвати замовниками інших осіб»

Цей судовий процес потрібно було транслювати в прямому ефірі на всю країну. Емоції, аргументи, звинувачення, суперечки, резонанс, сенсації… – все це про п’ятничне засідання Апеляційного суду, який розглядав скарги на вирок колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексію Пукачу, звинувачуваному у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе та викраденні і побитті громадського діяча Олексія Подольського.

Читати далі


«Справа Гонгадзе-Подольського»: три позиції

або Як проявили себе за останній час в цій резонансній історії Вища рада юстиції, Апеляційний суд Києва і Генеральна прокуратура

Влада наступає широким фронтом. Йдеться про резонансну «справу Гонгадзе-Подольського». І згадувати в цьому контексті про два майдани якось вже незручно, бо для «людей сцени Майдану» це є «використаним матеріалом», який допоміг прийти до влади і продовжити старі традиції, а для «людей самого Майдану» це означає певним чином паплюжити пам'ять про героїзм і повстання. Звичайно, не хочеться писати про владу в такому ключі, але її практичні кроки щодо розслідування замовників злочину після 15 років, не залишає вибору. Отже, є мінімум три напрямки, де учасникам процесу – потерпілому у справі Олексію Подольському і його представнику Олександру Єльяшкевичу, а також здоровій частині журналістів і громадськості доводиться тримати оборону.

Читати далі


«Справа Гонгадзе»: кульмінація

Олександр ЄЛЬЯШКЕВИЧ: «Ми зробимо все, щоб не дати нинішнім політикам повторити помилки своїх попередників»

6 лютого має стати вирішальним днем для нинішньої влади. В Апеляційному суді Києва продовжиться розгляд апеляцій на вирок колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексію Пукачу, звинувачуваному у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе та викраденні і побитті громадського діяча Олексія Подольського. Печерський райсуд Києва ще в січні 2013-го засудив екс-генерала МВС Пукача до довічного ув’язнення. 

З різних причин розгляд апеляцій по суті багато разів переносився. Не дивлячись на зміну влади в Україні і резонансність цієї справи, колегія суддів, яка за цей час встигла оновитися, все одно проводила засідання в закритому режимі.

Читати далі


Справа «Гонгадзе-Подольського». Тут свій фронт

Які сенсації прозвучали в суді 4 червня і що нас чекає в понеділок – апеляційна епопея виходить на фінішну пряму?

8 червня дуже важливе засідання по «справі Гонгадзе-Подольського». Насправді, в цій резонансній історії важливим є кожне засідання – вона вимагає від нас бути постійно пильними. Так само як наші військові і добровольці знаходяться на постійній варті східних рубежів, захищаючи країну від російської агресії, так само і нам потрібно бути завжди напоготові. Адже в цій кримінальній справі існує свій п’ятнадцятирічний фронт, де журналісти і суспільство (на жаль, далеко не більшість) виступають проти замовників злочинів щодо Єльяшкевича, Подольського, Гонгадзе…, проти правоохоронно-судової структури, і взагалі проти авторів і функціонерів кланово-олігархічної системи «Кучми-Януковича».

Читати далі


Олександр ЄЛЬЯШКЕВИЧ: «Коли «справу Гонгадзе-Подольського» розсекретили, виявилося, що частина інформації зникла»

Після досить тривалої перерви судовий процес у «справі Гонгадзе-Подольського» продовжився. Попередні три засідання переносилися через відсутність адвоката підсудного Олексія Пукача – Григорія Демиденка. Він хворів. Нагадаємо, суд досі не перейшов до розгляду справи по суті – триває підготовча стадія. Екс-генерала, якого звинувачують у викрадення та побитті громадського діяча Олексія Подольського та вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, суд першої інстанції засудив до довічного ув’язнення. Але сам Пукач і потерпілі у справі – Подольський і Мирослава Гонгадзе оскаржили це рішення. Правда нещодавно Валентина Теличенко, представниця інтересів Мирослави Гонгадзе в суді, відкликала апеляцію.

Читати далі

 


Тиждень під знаком «справи Гонгадзе–Подольського»

Безпрецедентне протистояння в Апеляційному суді, де наразі в щоденному режимі відбувається суд над Пукачем, триває. Які особливості?

Гостросюжетний серіал, який заснований на реальних подіях, триває сьогодні на наших очах. Тут трагедія, доля людей, впливи, кар’єри, боротьба... Тут пишеться справжня історія нашої країни. І все це про резонансну «справу Гонгадзе—Подольського». Останній тиждень пройшов саме під її знаком. В Апеляційному суді Києва щоденно, починаючи з понеділка, тривало судове засідання щодо головного виконавця вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і побиття громадського діяча Олексія Подольського — екс-генерала Олексія Пукача.

Читати далі

 


«Котел», або Справа без терміну давності»

Сенсаційна за своїм змістом нова книжка «Бібліотеки «Дня» започатковує серію «Новітня історія для «чайників». Іван КАПСАМУН: «Котел» — це причинно-наслідковий символ сьогоднішнього стану країни через «систему Кучми»

Бібліотека «Дня» готує нову публіцистичну серію матеріалів журналістів газети під загальною редакцією головного редактора Лариси Івшиної. Одна з них — «Котел», або Справа без терміну давності» — започатковує нову серію під назвою «Новітня історія для «чайників». Це не альтернативна історія, а саме та, яку хотіли приховати від українців. Нове видання «Котел» поетапно досліджує саму суть новітньої історії України на прикладі людських трагедій, втрачених шансів і деформації країни, що врешті-решт призвело до війни. Це — документальний доказ газети «День», як і чому склалася олігархічно-кланова система і вертикаль влади президента Кучми, трагічним «символом» якої стало резонансне вбивство журналіста — «справа Гонгадзе», яку й досі не розкрито. Про нове видання говоримо з його упорядником — редактором відділу політики газети «День» Іваном КАПСАМУНОМ.

Читати далі


«Драматургія» триває

Суд над Пукачем перенесли на 19 травня

Засідання Апеляційного суду у «справі Гонгадзе» від 20 квітня за драматургією дещо нагадувало засідання від 6 лютого. Тоді головний виконавець злочину проти журналіста Георгія Гонгадзе і громадського діяча Олексія Подольського — Олексій Пукач, зробив сенсаційні заяви про шантаж і погрози на свою адресу з боку судді Печерського суду Андрія Мельника, представників прокуратури Володимира Шилова і Романа Волошина, а також представника Мирослави Гонгадзе в суді — Валентини Теличенко під час розгляду справи в суді першої інстанції. Але, як виявилося, цей перелік далеко не остаточний.

Читати далі


У зоні ризику

Чи закінчиться «справа Гонгадзе — Подольського» на Пукачеві, чи все-таки дійде до замовників?

Цього тижня співпадають кілька подій, які мають безпосереднє або опосередковане відношення до резонансної «справи Гонгадзе-Подольського». Саме від цих подій залежатиме як розвиватиметься ситуація найближчим часом. Отже, 10 вересня розпочинає роботу дванадцята Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES), яка організовується родиною Кучми-Пінчука. А вже  ввечері четверга на телеканалі UA:Перший вийде інтерв’ю вдови журналіста Георгія Гонгадзе — Мирослави з Президентом України Петром Порошенком. Одразу наступного дня, 11 вересня, в Апеляційному суді Києва продовжиться судовий процес відносно головного виконавця злочинів проти Гонгадзе, а також громадського діяча Подольського — Олексія Пукача. Ну і в цей же день — 11 вересня на Форумі видавців у Львові відбудеться презентація нової книги Бібліотеки газети «День» — «Котел», або Справа без терміну давності», головною тематикою якої якраз є «справа Гонгадзе-Подольського». Яка особливість і важливість всіх цих подій.

Читати далі


Лариса Івшина: Журналісти, які стали зірками на темі вбивства Гонгадзе, потім замовкли про цю справу (відео)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати