Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Великій Британії службових собак почали вчити виявляти коронавірус

22 квітня, 22:55
Фото: Reuters/Matthew Childs

Спеціально навчені собаки, які здатні визначати хвороби за запахом, можуть стати вирішенням проблеми тестування людей на COVID-19.

Про це повідомляє видання Techno.NV.

Потенціал реагування собак на пандемію коронавірусу вивчається Лондонською школою гігієни і тропічної медицини (LSHTM), Університетом Дарема і організацією Medical Detection Dogs.

За словами глави некомерційної організації Medical Detection Dogs, яка готує медичних собак, собаки здатні нюхати 750 людей на годину. Представники організації планують дресирувати шість собак на першому етапі експерименту.

В межах навчання собакам дають понюхати маски для обличчя пацієнтів з коронавірусом, щоб виявити, чи має COVID-19 унікальний запах, який можна визначити завдяки посиленому нюху собаки.

Будуть потрібні кілька тижнів експериментів, перш ніж стане відомо, чи здатні собаки ідентифікувати коронавірус.

«Зараз рано говорити, що ми виявили запах COVID-19. Ми не знаємо, чи має COVID-19 специфічний запах, але ми знаємо, що інші респіраторні захворювання змінюють наш запах, тож є ймовірність, що це так. І якщо це станеться, собаки зможуть виявити це. Цей новий діагностичний інструмент може змінити відповідь людства на COVID-19», — сказав Джеймс Логан, глава департаменту контролю захворювань у LSHTM.

Медичні собаки вже використовуються для виявлення низки захворювань, зокрема рак, малярію і хворобу Паркінсона.

Клер Гест, генеральний директор благодійної організації Medical Detection Dogs, сказала: «У собак вже було так багато фантастичних досягнень у роботі з виявлення захворювань людини, і я вважаю, що їх можна навчити виявляти COVID-19».

«Коли ресурсів і наборів для тестування мало, сотні людей не можуть бути протестовані за один раз. Але собаки можуть дуже швидко відстежити до 750 осіб. Виявивши тих, хто потребує тестування, і ізолювавши їх, вони можуть зупинити поширення», — підкреслила Клер Гест.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати