Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Днях Європи в Києві показали, як виглядала Острозька академія XVI століття

22 травня, 11:10
Фото Миколи Бендюка

У рамках відзначення 25-річчя відродження Острозької академії — найстарішого університету України та Східної Європи, цих вихідних відбулася презентація вишу в Києві “Ренесанс Острозької академії в європейському контексті. 25 років відновлення”.

Тисячі киян та гостей міста змогли побачити реконструкцію інтер'єру Острозької академії XVI ст., сфотографуватися на автентичному троні князів Острозьких та зробити запис гусячим пером на князівському скрипторії. Також вони ознайомилися з банерами про історію цього культурно-освітнього осередку й на основі генеалогічного дерева Острозьких мали можливість простежити родинні зв'язки фундаторки академії княжної Гальшки Острозької, королеви Франції Анни Ярославни і її доньки. Крім цього, усі охочі змогли поспілкуватися з краєзнавцем Миколою Бендюком, який розповів про останні 25 років, за які Острозька академія стала провідним університетом України.

Нагадаємо, що 1576 року в місті-фортеці Острозі, вотчині славного князівського роду Острозьких його могутнім представником князем Василем-Костянтином Острозьким було засновано Острозьку слов’яно-греко-латинську академію. Серед випускників академії були люди, які змінили історію України? — гетьмани війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний та Северин Наливайко; перший ректор Києво-Могилянської академії Іов Борецький; лаврський архімандрит Єлисей Плетенецький; письменник, автор першої кириличної граматики Мелетій Смотрицький та ін.

Олексій Костюченко, фото надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати