Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія прагне не допустити вступу України до НАТО, - Волкер

22 травня, 19:15

Росія хоче не дозволити країнам, таким як Україна, Грузія, Молдова, вступити до НАТО, використовуючи окупацію територій як засіб досягнення цієї мети.

Про це заявив колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, передає Інтерфакс-Україна.

"Росія хоче не дозволити країнам, таким як Україна, Грузія, Молдова, вступити до Альянсу. І вона окупувала певні території в цих країнах. А члени Альянсу не мають особливого бажання приймати до своїх лав країни, в яких є території, що окуповані Росією, оскільки за п'ятою статтею (стаття 5 Статуту НАТО говорить про те, що напад на будь-яку країну-члена НАТО розглядатиметься як напад на весь Альянс) це автоматично означало б необхідність воювати з Росією і відвойовувати ці території силою", - сказав він під час онлайн-дискусії у рамках Київського безпекового форуму.

Волкер проінформував, що саме тому у своїй статті він запропонував, щоб п'ята стаття не стосувалася цих територій, тобто не давати Росії права вето щодо вступу цих країн до Альянсу через те, що вона окупувала там певні території.

"Словом, відповідна країна та НАТО підписують угоду стосовно того, що п'ята стаття не буде безпосередньо стосуватися окупованих територій. Ми зобов'язуємося першими не застосовувати силу, щоб їх повернути, і підтримуватимемо лише мирну реінтеграцію цих територій та відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити до НАТО. Це має позбавити Росію стимулів щодо продовження окупації цих територій", - повідомив Курт Волкер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати