Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці напрацювали антикризову програму з підтримки громади та бізнесу в умовах пандемії

22 травня, 11:54

Підтримка медиків, посилення соціального захисту вінничан та стимулювання економіки в умовах пандемії – ці три пріоритети лягли в основу програми антикризової підтримки Вінницької міської ОТГ. Над нею працювали фахівці з різних галузей. Програма передбачає два алгоритми: вихід з карантину і підготовку до можливої другої хвилі пандемії. Відтак першочергові заходи стосуються поповнення запасів засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів, медикаментів і виробів медичного призначення. З липня у місті планують запровадити муніципальні доплати для соціально вразливих верств населення. А для бізнесу – встановити низку податкових пільг та передбачити заохочення за кожного працевлаштованого.

«Пандемія коронавірусу – це серйозний виклик не тільки для нас, а й для усього світу. Це загроза не тільки для здоров’я громадян а й для економіки. Для того, щоб гідно протистояти цьому виклику, необхідно було прийняти оперативно і першочергові заходи, особливо в частині підтримки охорони здоров’я, – відзначив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. – Ми провели серйозні консультації з бізнесом, експертами і фахівцями, аби зрозуміти, в якому ключі має відпрацювати Вінницька міська рада, аби протистояти другій хвилі епідемії і бути готовими до тих економічних і соціальних викликів, які нас чекають. Результатом стала програма антикризової підтримки Вінницької ОТГ».

Передусім вона передбачає придбання необхідного медичного та діагностичного обладнання, у тому числі апаратів штучної вентиляції легень; розширення на 40 % ресурсів міської програми «СтопГрип», завдяки чому більше вінничан зможе вакцинуватися і захистити себе від хвороби; збільшення запасів швидких тестів і медикаментів, медичних кадрів та ліжкового фонду. Також напрацьовані інструменти соціального захисту: з липня муніципальні доплати отримуватимуть 14 тис. вінничан. Це малозабезпечені, які мають мінімальну пенсію або державну допомогу у розмірі менше 2000 грн. У середньому розмір такої доплати становитиме 300 грн. Також муніципальну підтримку з бюджету передбачено для вінничан, які виховують дітей з інвалідністю до 18 років (підгрупи «А»). Доплата складатиме 500 грн.

Окрім цього, у рамках Програми антикризової підтримки громади розробили і пакет заходів на підтримку економіки міста. 10 тисяч підприємців – працівників сфери побутових послуг, ресторанного господарства, торгівлі на квітень та травень будуть звільнені від сплати єдиного податку. Це стосується підприємців платників податку І-ої та ІІ-ої групи. На місяць більше 3 тисяч підприємців буде звільнено від сплати земельного податку та податку на нерухомість. Також отримають пільги представники малого та середнього бізнесу, які у зв’язку з карантином зупинили свою роботу. Вони на два місяці звільняться від орендної плати за комунальне майно.

«Підприємець зможе отримати відшкодування з міського бюджету у розмірі 1039 грн за кожного нового працівника, прийнятого з 1 квітня до кінця 2020 року. За умови збереження кількості робочих місць, станом на 31 березня, та відсутності скорочень працівників до кінця 2020 року. Обов’язкова умова надання такої пільги – офіційна зарплата не нижче мінімальної», – зазначив Сергій Моргунов.

Він додав, що окрім локальних заходів, готують ряд пропозицій на розгляд Уряду та Державної податкової служби. Ці пропозиції стосуватимуться підтримки бізнесу.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Фото – vmr.gov.ua

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати