Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рада ухвалила у першому читанні закон про Конституційний суд

22 червня, 12:17
Фото з архіву "Дня"

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №6427-д "Про Конституційний Суд України".

За документ проголосував 231 парламентар, передає  РБК-Україна.

Документ пропонує запровадити на законодавчому рівні порядок реалізації права на конституційну скаргу; приведення у відповідність із вимогами Конституції України процедури здійснення Конституційним судом України конституційних проваджень.

Також планується конкретизувати конституційні принципи діяльності КСУ при здійсненні конституційного провадження, законодавчо закріпити нову організаційну структуру Конституційного суду України, яка дасть змогу суду ефективно реалізовувати свої повноваження.

У доопрацьованому проекті удосконалено конкурсні засади відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України, виключено положення про необхідність сплати збору за подання конституційної скарги суб’єктами, які її подають.

Законопроект узгоджує з нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення приписи проекту щодо відповідальності за порушення порядку проведення пленарних засідань у КСУ; уточнює статтю, що регулює визначення судом строку втрати чинності актом (його окремими положеннями); детальніше формулює законопроекту про зміну юридичної позиції Конституційного суду України та її конкретизацію.

Доопрацьовані пункти 3 і 4 Прикінцевих положень проекту з метою врегулювання питання щодо конституційних скарг, поданих до набрання чинності законом.

Депутатка від фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Суслова підкреслила, що законопроект необхідно приймати, залишивши чинною норму щодо таємної процедури голосування парламентарів за кандидатуру омбудсмена.

Нагадаємо, попередній проект закону про Конституційний суд Рада не підтримала.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати