Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ФБР оприлюднило документи про прослуховування екс-радника передвиборної кампанії Трампа

22 липня, 12:06
Фото: Reuters

Федеральне бюро розслідувань США оприлюднило документи про прослуховування колишнього радника передвиборної кампанії президента Дональда Трампа – Картера Пейджа, підозрюваного у змові з Росією щодо втручання у президентські вибори в Сполучених Штатах 2016 року.

Документи на 412 сторінках, значна частина яких прихована цензурою відомства, стосуються Картера Пейджа і складаються, зокрема, з оригінального запиту ФБР 2016 року на отримання ордера для прослуховування, повідомляє Радіо Свобода.

Документи оприлюднили після того, як декілька новинних організацій подали позов про порушення закону про свободу інформації, щоб отримати їх.

«У ФБР впевнені, що Пейдж став об’єктом цілеспрямованого вербування урядом Росії», – йдеться в оприлюднених документах. Після відцензурованого фрагмента пише: «вплинути на результат президентських виборів у 2016 році з порушенням кримінального кодексу США. Пан Пейдж – колишній радник із зовнішньої політики в штабі кандидата в президенти США».

Більш того, за даними ФБР, Пейдж до того моменту вже перебував у тісному контакті з вищим російським керівництвом, включаючи офіцерів розвідслужб і свідомо вів підпільну діяльність зі збору інформації.

«Дії Росії можуть координуватися з Пейджем і, можливо, іншими людьми, наближеними до Трампа. (...) Пейдж вступив у змову і співпрацю з російським урядом», – йдеться в розсекречених документах.

Сам Пейдж неодноразово відкидав звинувачення в роботі на Кремль, йому не висували ніяких обвинувачень у справі про ймовірне втручання Росії у вибори в США.

Картер Пейдж, колишній радник тоді ще кандидата в президенти США Дональда Трампа, залишив команду у вересні 2016 року, ще до виборів, після появи повідомлень про його зустрічі з представниками Росії.

Прихильники президента США заявляють, що ФБР зловжило своїм правом на прослуховування. Але лідер демократичної меншості у Палаті представників США Ненсі Пелосі 21 липня заявила, що «ці документи дають чіткі докази координації Росії з Картером Пейджем…, щоб підірвати і незаконно вплинути на президентські вибори в США 2016 року».

Нагадаємо, спецслужби США з січня 2017 року розслідують справу про можливе втручання Росії у вибори президента в жовтні 2016 року, підозрюючи, що у команди Трампа є зв'язки з Москвою. Влада Росії заперечує залученість у внутрішньоамериканські справи. Сам Трамп неодноразово говорив, що  у нього немає ніяких зв'язків з Москвою.

У травні Сенат США оприлюднив частину доповіді про втручання Кремля в хід президентських виборів в США в 2016 році.

3 липня Конгрес США схвалив висновок розвідки щодо втручання Росії в президентські вибори у США 2016 року, заявивши, що пропагандистські зусилля Москви були значно ширшими, ніж досі вважалося. Сенатори погодилися з висновком розвідувальних служб у тому, що російські спецслужби не тільки навмисно допомагали Трампу, а й робили це за особистим розпорядженням Володимира Путіна.

Адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані 20 травня заявив про те, що команда спеціального прокурора Роберта Мюллера намагається Розслідування справи про втручання РФ у вибори в США  у 2016 році до 1 вересня 2018 року.

Раніше повідомлялося про те, що президент США Дональд Трамп закликав оприлюднити документи, пов'язані з імовірним стеженням ФБР за його передвиборчою кампанією в 2016 році.

Повідомлялося також, що глава розвідки США наполягає на тому, що РФ втручалась у президентські вибори 2016 року.

Крім того, днями понад півтисячі речових доказів, у тому числі документів, фотографій, електронних листів, які доводять кримінальний характер діяльності Пола Манафорта, оприлюднив спеціальний прокурор США Роберт Мюллер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати