Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Львівщині вшанували пам'ять Лева Ребета

22 жовтня, 13:57
Фото прес-служби ЛОДА

Учора, 21 жовтня, у школі №7 м. Стрий урочисто відкрили та освятили меморіальну дошку адвокатові, політичному діячеві, одному із лідерів ОУН Леву Ребету. Вшанувати пам'ять земляка прийшли керівники області та району, внуки Лева Ребета – Тарас та Андріан, пластуни та стрияни. Про це «День» інформували у Департаменті внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації, додаючи, що меморіальну дошку встановлено з ініціативи Пластового сеньйора Олеся Криськіва.

Нагадаємо, що Лев Ребет (3.03.1912, Стрий – 12.10.1957, Мюнхен) відзначався відданістю українській національній ідеї з дитинства. Став членом Української Військової Організації (УВО) у віці 15 років. Через 2 роки вступив до лав Організації українських націоналістів. В'язень польських тюрем за приналежність до ОУН. З 1945-го у Мюнхені очолював ОУНР (революційна). Убитий агентом КДБ Богданом Сташинським 12 жовтня 1957 року в Мюнхені.

Церемонія відкриття пам’ятної таблиці у Стрию розпочалася із хвилини мовчання на знак вшанування Лева Ребета та всіх героїв, які віддали життя за незалежність України. «Земля, що дала Україні і світові надзвичайно працездатну, розумну та фахову людину, має бути землею переможців, віри і правди, – сказав на урочистостях голова ЛОДА Олег Синютка. – Ми переможемо не лише силою нашої зброї, а міцним духом наших людей, серед яких був і Лев Ребет, який зробив все, що від нього залежало, а тепер – справа за нами, адже нам є на кого рівнятись і є ким пишатися».

Присутні поклали квіти до меморіальної дошки Ребету, також – пам’ятника Степанові Бандері та меморіальної дошки учаснику АТО Павлу Ковалю. Голова ЛОДА вручив онукам Лева Ребета Бронзовий Хрест за заслуги діда перед Україною.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати