Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові демонструють мистецький проект "Екзистенція" від Анатолія Мельника

23 квітня, 13:52
Фото Андрія КУБ'ЯКА

Експозицію з 85 полотен у техніці олійного малярства авторства народного художника України, дійсного члена Національної академії мистецтв України, академіка, члена Національної спілки художників України, екс-гендиректора Національного художнього музею України розгорнули у двох залах Палацу мистецтв. І це вже четверта персональна виставка Майстра у Львові.

Мистецтвознавці говорять, що прикметною рисою малярських творів Анатолія Мельника є образно-філософське тлумачення існування сучасного світу, і ця риса простежується впродовж усієї творчості художника. А відомий він, зокрема, серіями робіт «Квіти», «Життя соняхів», «Козак Мамай», «Старі фортеці у Кам'янці-Подільському», «Карпати», «Києво-Печерська лавра», зображень храмів Києва, портретним живописом.

Куратор проекту «Екзистенція» – кандидат мистецтвознавства Ольга Луковська, яка, анонсуючи показ, зазначала, що особливо актуальним для Анатолія Мельника є поняття простору, розуміння його як простору екзистенціальної дії і що, використовуючи різноманітні живописні засоби, художник апелює не лише до свідомості, а й до підсвідомих образів і міркувань.

Керівник мистецького проекту «Екзистенція» у львівському Палаці мистецтв, мета якого – своєрідний дискурс на тему людини, її духовних орієнтирів, що демонструється в доступних почуттєвому сприйняттю формах, лініях, силуетах, кольорах, – народний художник України, академік, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Любомир Медвідь. Модератор заходу – директор Львівської національної опери Василь Вовкун.

«Маємо виставку автора з виразним соціальним обличчям – автора, який сильно реагує на сучасний світ, на історичну епоху, і ця історична епоха розкривається, власне, в Анатолія Мельника через адаптовану малярську форму, – зазначив на відкритті виставки «Екзистенція» історик мистецтва, проректор Львівської академії мистецтв Роман Яців. –  Доробок Мельника – це певний мистецький феномен, коли можна говорити про засоби художнього виразу – не тільки про тематично-смисловий простір, а й про саму естетичну природу творчості. Анатолій Мельник, у моєму розумінні, виріс якби спонтанно і зі своєї індивідуальної генетики, з тієї генетики, яка пов'язує його з родинним середовищем, відчуттям того ландшафту – і не тільки природного, а й історичного, духовного… Тому що це поняття «екзистенції» є питома ключова сполука, яка може пояснювати саме той спосіб, який Анатолій Мельник артикулює у своє ставлення до часу, до середовища і до своєї професії. Фактично 10 років, в яких відстежується розвиток певних тем у творчості Анатолія Мельника (найбільше, може, цілісно ці теми викладені у тематичних циклах), засвідчує, що художник дуже глибоко інтегрувався в больові точки нашого суспільного буття і позиціонує себе як сучасник – як людина, що включена в ті процеси. (Тобто не як спостережливий, уважний відстежувач подій, а як учасник. І, більше того, як співучасник певних драматичних колізій у суспільстві). Це допомогло Мельнику вийти на ту гостру естетичну сполуку, яка закладена певними формулами в його твори, в його знахідку «мамайчуків» – як ціннісного еквівалента, на жаль, дуже сумного стану частини українського суспільства до і після Революції Гідності. А з іншого боку, – його глибока відповідальність за те, що відбувається, і його сила, його громадянська відвага сказати про це суспільству в тих формах, які відповідають його розумінню».

На думку Романа Яціва, виставка «Екзистенція» є черговою спробою адресної подачі тієї проблематики, яка хвилює і непокоїть Анатолія Мельника, зрештою –  мотивує як сучасного мистця, що живе і болями свого народу, і дуже важливими посилами історії світової культури.   

Привітати Майстра з відкриттям експозиції прийшло дуже багато відомих людей, і серед них, зокрема, ректор Академії мистецтв Володимир Одрехівський, ректор Музичної академії Ігор Пилатюк, генеральний директор Національного музею ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан, художній керівник Національного театру ім. Марії Заньковецької  Федір Стригун, майстер гутного скла академік Андрій Бокотей, президент Національної академії мистецтв України, народний художник Андрій Чебикін, мистецтвознавець академік Орест Голубець, народний художник України Михайло Демцю, також – художник та письменник-афорист Михайло Туровський, котрий приїхав до Львова, аби привітати Мельника з відкриттям виставки, з Америки.

Експозиція «Екзистенція» буде чинна у львівському Палаці мистецтв до 5 травня. А загалом у межах мистецького проекту «Екзистенція» передбачено авторські лекції про сучасне мистецтво та кураторські екскурсії для студентської молоді мистецьких вузів Львова.

Принагідно зазначу, що Анатолій Мельник любить Львів та завжди із вдячністю згадує альма-матер – Український поліграфічний інститут ім. Івана Федорова (тепер – Академію друкарства), де опановував фах художника-графіка.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Фото Андрія КУБ'ЯКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати