Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині вежу старого костелу прикрасили курантами

23 вересня, 17:11
Фото із соцмереж

На башті неоготичного костелу Святого Йосипа, що у містечку Гнівань, неподалік Вінниці, встановили аналог оригінального годинника першої половини ХХ ст. Приурочили цю подію до дня народження міста. Куранти виготовляли у Польщі, а гроші збирали усією громадою. Найактивнішими меценатами стали представники громадської організації «Гнівенчани», які внесли близько 30 тисяч гривень, до збору коштів долучилися місцеві бізнесмени та польські партнери. Решту грошей покрив місцевий бюджет.

«Встановити годинник на Гніванському костелі – це давня ідея, яку нарешті цього року вдалося реалізувати за ініціативи депутатів Гніванської міської ради та прихожан Гніванського костелу Святого Йосипа разом із настоятелем храму Кшистофом Бузіковським, – розповідає міський голова Гнівані Володимир Кулешов. – Він особисто їздив до Польщі замовляв і контролював виготовлення та встановлення курантів, які тепер прикрашають вежу костелу – символу нашого міста. Гроші на  годинник збирали усією громадою, кожен мав можливість відчути свою співпричетність у тому, щоб зробити місту подарунок до дня його народження. До збору коштів долучилися наші польські партнери з гміни Сухи Ляс, до яких звернулися отець Кшистоф. Решту коштів виділити з міського бюджету. Загальна вартість проєкту складає 150 тисяч гривень».

 

Довідка «Дня». Костел св Йосифа у Гнівані був відкритий у вересні 1906 року. На той момент він був одним з найбільших у Європі храмом неоготичного типу. Архітектура його фасаду нагадувала готичні храми середньовічної Прусії. У 1940-50-х роках минулого століття храм був порожній і занепадав, а в 1958 році тут почали будувати завод, будівля храму втратила первозданний вигляд - з неї зробили чотириповерхове приміщення. У 1988 році була зареєстрована Гніванська римо-католицька громада. Саме її парафіяни почали домагатися в місцевої влади повернення костелу. Починаючи з 1990 року його почали відновлювати.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото із соцмереж

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати