Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Одесі показали документальний фільм «Музей «Революція»

23 листопада, 13:05
Фото надано автором / Кадр з фільму

Картина розповідає про культурні ініціативи Майдану: Мистецьку сотню, «Страйк Плакат», «Мистецький Барбакан», численні перформанси. «Музей «Революція» – це погляд на Майдан очима людей мистецтва: художників, кураторів виставок, мистецтвознавців. У фільмі знялися художники Олександр Ройтбурд, Микита Шалений, Олексій Сай, Іван Семесюк («Художній Барбакан»), Павло Клубнікін («Страйк Плакат»), мистецтвознавець Аліса Ложкіна, поет Артем Полежака, піаніст Мар’ян Мицик.

Режисер фільму – російська документалістка Наталія Бабинцева. Картина українсько-російсько-австрійського виробництва знімалася протягом весни-літа 2014 року, коли у Києві ще стояв Майдан. У стрічці також використовуються кадри з архівів об’єднання «Вавилон’13». Окрім Одеси, фільм «Музей «Революція» показали у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Львові та Житомирі.

Одеській публіці картину представив художник Олександр Ройтбурд, який став одним із героїв фільму. «23 чи 24 лютого мені подзвонили друзі, що зайшли до Межигір’я. Вони сказали, що там стоїть декілька фур, навантажених художніми цінностями, які Янукович збирався вивозити. Ми приїхали туди і стали видзвонювати хранителів головних музеїв: Національного художнього музею України, Київського музею Західного і Східного мистецтва, Національного музею російського мистецтва і Мистецького Арсеналу. Усі артефакти були описані, було попереджено мародерство. Усе це перевезли в Національний художній музей. Десь за півтори місяці подзвонила директор музею і запропонувала мені разом з Алісою Ложкіною бути куратором виставки «Кодекс Межигір’я». На виставці було представлено все те, що знайшли у Межигір’ї. Там напрошувався постмодернізм, тому що були вражаюче змішані критерії між сакральним і земним, між високим і низьким», – розповідає Ройтбурд.

Протистояння між влучним народним мистецтвом, народженим на Майдані, і несмаком Межигір’я є однією з головних ідей фільму. «Ця революція була естетично необхідна», – стверджує один з героїв картини, куратор виставки «Я – крапля в океані», що проходила у Відні, Костянтин Акінша. А одне з гасел, що періодично з’являються на екрані, проголошує: «Поганий смак соціально небезпечний».

Марія ГЕНИК, Одеса

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати