Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Штрафувати порушників мовного законодавства у сфері обслуговування почнуть у 2022 році, - Кремінь

24 січня, 20:38

Штрафувати за відмову обслуговувати клієнтів українською мовою будуть з 16 липня 2022 року, повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

"Але це для злісних порушників, які принципово порушують права громадян, щодо яких ми отримуємо постійні скарги, і таких скарг досить двох для того, щоб ми почали провадження, щоб підготували протокол і наклали штраф", - розповів Кремінь у суботньому інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

За його словами, за порушення мовного законодавства в сфері обслуговування передбачено штраф від 5100 до 6800 грн.

Омбудсмен наголосив, що штрафи можуть бути оскаржені в судовому порядку, і в будь-якому випадку для подібних претензій повинні бути наведені докази.

"Я не думаю, що сьогодні якийсь із супермаркетів хоче "прославитися" на всю країну, що для них закон - не закон і країна - не країна. Таких у нас немає, і навряд чи вони з'являться. Тому жодних провокацій, що переслідування, мовні інспектори, таємні покупці тощо - у нас таких у штаті немає", - наголосив Кремінь.

Як повідомлялося, сфера обслуговування з 16 січня 2021 року має перейти виключно на українську мову, обслуговувати клієнта іншою мовою можна буде тільки на його прохання, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати