Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні річниця вбивства у РФ опозиційного політика Бориса Немцова

24 лютого, 14:28
Фото: AFP

У Москві та інших містах Росії і світу проходять акції пам'яті Бориса Нємцова в річницю вбивства опозиційного російського політика.

Пана Нємцова вбили чотирма пострілами в спину в ніч на 28 лютого 2015 року біля стін Кремля на Великому Москворецькому мосту в Москві.

Хода в Москві, в якій беруть участь прості громадяни і опозиційні активісти, супроводжується підвищеними заходами безпеки, повідомляє ВВС-Україна.

Люди проходять крізь рамки, встановлені на Пушкінській площі. За 20 хвилин до початку маршу лічильники зафіксували близько п'яти тисяч людей. Пізніше з'явилася інформація про сім, потім приблизно про 20 тисяч.

Заявлено було 50 тисяч учасників заходу, який санкціонувала влада Москви.

Звучать лозунги: "Геть владу чекістів", "Росія без Путіна", "Це наша країна".

Уздовж шляху проходження колон по Бульварному кільцю чергують поліцейські, машини комунальних служб. У небі є поліцейський вертоліт.

В акції беруть участь опозиціонери - Михайло Касьянов, Сергій Алексашенко, Олексій Навальний, Ірина Прохорова, Ілля Яшин та інші.

Організація "Відкрита Росія", чиїх активістів затримали і відпустили минулої ночі, веде відеотрансляцію маршу.

Прямі теле- і онлайн-трансляції ведуть і інші ЗМІ.

Пам'ятні заходи проходять в суботу і в інших містах. За оцінками кореспондента Бі-бі-сі в Санкт-Петербурзі Аліни Ціопи, не менше тисячі людей пройшли на мітинг до Марсового поля.

Повідомляється про напад на акцію пам'яті Бориса Нємцова в Воронежі - невідомі в масках закидали яйцями, пакетами з фарбою і борошном учасників акції.

Нападники вибігли з провулку, кинули яйця і борошно, після чого зникли. Як передає ТАСС, поліція спробувала затримати нападників. Чи вдалося їй це, не повідомляється.

В кінці січня російські слідчі прозвітували про завершення розслідування вбивства Нємцова.

Звинувачення в остаточній редакції пред'явили п'ятьом особам - тим, кого слідство вважає виконавцями злочину і їх посібниками.

Справу проти ймовірного організатора виділили в окреме провадження: його оголосили в розшук.

Більшість росіян, за даними нещодавнього опитування "Левада-центру", переконані, що замовників гучного вбивства політика швидше за все не знайдуть, мотивуючи тим, що в Росії жодне політичне вбивство не розкрили.

У Новосибірську, Казані та Уфі пройшли акції в пам'ять про вбитого 27 лютого в Москві російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"У Новосибірську 25 лютого відбулася хода і мітинг пам'яті Бориса Нємцова, вбитого три роки тому у Москві на мосту біля Кремля, близько двохсот людей прийшли у Сквер пам'яті жертв політичних репресій", - цитує видання місцевий новинний портал bk54.ru.

У заході взяли участь представники партії "Яблуко", рухів "Солідарність", "Відкрита Росія", "Народовладдя".

Мітинг пам'яті Нємцова в Казані зібрав близько 100 осіб - представників демократичний рухів і партій та громадських активістів. Серед учасників були прихильники "Відкритої Росії", Олексія Навального, Ксенії Собчак, партії "Яблуко", "ПАРНАСу".

Пікети пам'яті Бориса Нємцова проходили і в Уфі.

Хода в пам'ять про Нємцова пройде сьогодні у російській столиці, передає Ехо Москви.

Учасники маршу збираються на Страсному бульварі, колона пройде до проспекту Сахарова. Раніше влада попередила, що учасники не зможуть принести плакати з гаслами. З такими вимогами не згодні організатори, зазначив один із членів оргкомітету, головний редактор "Щоденного журналу" Олександр Риклін.

Мітинг пам'яті Нємцова запланований і в Санкт-Петербурзі. Там узгодити його вдалося лише з третьої спроби.

Російський опозиційний політик Борис Нємцов був застрелений у ніч на 28 лютого 2015 року в Москві. Похований на Троєкуровському кладовищі. У липні 2017 роки за вбивство Нємцова за наймом у складі організованої групи були засуджені п'ятеро чеченців.

Акція пам'яті Бориса Нємцова «Борись» проходить сьогодні і в центрі Праги:

Акция памяти Бориса Немцова «Борись» проходит сегодня и в центре Праги pic.twitter.com/v5XBIVF0iZ

— Радио Свобода (@SvobodaRadio) 25 февраля 2018 г.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати