Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Черкасах ветерани Афганістану та АТО протестували через скандальне земельне питання

24 червня, 16:05
Фото Інни МОЛЧАНОВОЇ

Ветерани Афганістану, учасники бойових дій, учасники АТО висловили невдоволення роботою головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. 23 червня вони вже вкотре прийшли під стіни установи й влаштували акцію протесту. Крім затягування самого процесу надання земель, мітингувальники скаржаться, що нещодавно стали свідками шахрайських схем, за допомогою яких виводились з держрезерву землі зацікавленим особам і аж ніяк не тим, хто на це заслужив, захищаючи кордони держави.

У п’ятницю у Черкаській обласній раді був сесійний день, тож після мітингу під стінами Держгеокадастру ветерани рушили й до залу засідань, де зачитали звернення до голови Черкаської ОДА і депутатів.

«При масовій відмові учасникам бойових дій у забезпеченні землею сільськогосподарського призначення, у 1-й державній нотаріальній конторі та інших приватних нотаріусів міста Черкаси протягом двох діб масово за одноразову грошову винагороду писались заяви на отримання землі та оформлювались доручення громадян (з правом передоручення). Заяви писались на в.о. начальника головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольгу Залогу. Фактично на підставних осіб за нашими даними оформлено орієнтовно 650 га землі», – зачитав звернення голова Черкаської міської спілки ветеранів Афганістану Борис Карганов.

Обласна й міська спілки ветеранів Афганістану, ГО «Ветерани війни Сходу», ГО «Народний контроль», ГО «Черкаський союз учасників АТО», ГО «Автомайдан Черкаси» у тексті звернення вимагають відсторонити керівника держгеокадастру О. Залогу у зв’язку з відкриттям кримінального провадження; скасувати шахрайські накази на землю та провести негайну інвентаризацію земель в Черкаській області.

«Станом на сьогодні на черзі щодо надання земельних ділянок учасникам бойових дій по Черкаській області перебуває орієнтовно чотири з половиною тисячі громадян, по м. Черкаси – близько півтори тисячі осіб», – розповів учасник акції Олександр Піньковський. Як кажуть учасники бойових дій, процедура розгляду заяви триває орієнтовно місяць. «В результаті розгляду орієнтовно 90% людей отримують відмову в наданні земельної ділянки», – розповів захисник донецького аеропорту Василь Шкут.

Утім, як запевнила виконувач обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Залога, в цьому випадку жодних порушень із боку Головного управління немає. «Нині триває судовий процес щодо поновлення оренди земельних ділянок, які до 28 лютого 2017 року перебували в користуванні СТОВ «Дружба», що в селі Боровиця Чигиринського району. На час прийняття дозволів землі були вільні. Дозволи не надають права власності на землю, а лише дозволяють розробляти документацію. Звинувачення в тому, що землі передані у власність, не відповідають дійсності. Жодна з ділянок, про які йдеться, не передана в приватну власність», – розповіла Ольга Залога.

Керівник землевпорядної служби Черкащини стверджує, що нині, коли тривають судові процеси, в Головному управлінні Держгеокадастру не вчинятимуть ніяких дій, поки питання не буде вирішене судом. До слова, як зазначає Ольга Залога, у СТОВ «Дружба» Чигиринського району перебувало в оренді орієнтовно 295 га землі. Стосовно ж того, що надавалися дозволи громадянам на ці землі, триватиме перевірка, і з боку Держгеокадастру не вживатиметься ніяких дій до остаточного судового рішення.

Громадськість сподівається з’ясувати, чи дійсно мали місце корупційні складові щодо розподілу земель у Черкаській області.

Інна МОЛЧАНОВА, Черкаси, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати