Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримські старійшини обурені через викрадення і катування Нарімана Аметова

24 грудня, 15:52
Фото з архіву "Дня"

У тимчасово окупованому Криму кримськотатарські старійшини виступили із заявою, в якій висловили обурення фактом викрадення та катувань їхнього співвітчизника Нарімана Аметова.

Відео із виступом опублікувала у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Ми, старійшини Криму, зібралися тут, щоб висловити своє обурення та стурбованість з приводу викрадення нашого співвітчизника Нарімана Аметова та тортур над ним електрикою», - заявив старійшина Усеїн Веліхаєв.

За його словами, саме такими методами сьогодні у Криму змушують підписувати всі необхідні співробітникам ФСБ документи та саджати ні в чому не винних людей до ​​в'язниці.

«Наш народ із цим не згоден і наш народ протистоятиме цьому політичним методом», - сказав старійшина.

Він також обурився, що кримських татар переслідують за одиночні пікети та право брати участь у судових засіданнях.

«У ваших законах написано, що громадянини мають право на одиночні пікети, мають право бути присутніми на засіданнях судів, але ви за це затримуєте, відвозите, а потім штрафуєте», - заявив Веліхаєв.

Старійшина висловив протест щодо ситуації, коли люди в масках і зі зброєю в руках рано-вранці, вриваючись до будинків кримських татар, лякають дітей.

«За якими законами ви дієте, лякаючи наших дітей. Після вас наші діти починають заїкатися. Прийшла бабуся, хотіла забрати дітей (Нарімана Аметова – ред.), щоб не травмувати їхню психіку, але її туди не пустили. Мабуть, хотіли, щоб ці діти до кінця життя запам'ятали «велич російської влади», як це запам'ятали наші батьки після 1944 року. Ви що творите, що за свавілля?», - заявив старійшина.

Як повідомлялося, 17 грудня у м. Старий Крим російські силовики о 5.30 розпочали обшук у будинку Нарімана Аметова. До завершення обшуку активіста вивезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора та Коран. Додому він повернувся лише ввечері, але переживши тортури та знущання кримських спецслужб. 21 грудня "Кримська солідарність" опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці інтерв'ю з Аметовим, у якому він заявив, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне. Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з яких менш як два роки, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму - відвідує суди у Криму та в Ростові-на-Дону, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів на території тимчасово окупованого півострова стосовно активіста Нарімана Аметова. Зокрема, проводиться розслідування за фактами незаконного позбавлення волі жителя окупованого півострова (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканності його житла під час незаконного обшуку, проведеного окупаційними правоохоронцями (ч. 2 ст. 162 КК України). Крім того, у зв'язку із застосуванням до Аметова тортур, а саме електричного струму, прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати